İYONKÜRENİN F-BÖLGESİNDEKİ TABAKA İLETKENLİĞİ - ÖZMEN, ŞUAYP (Fırat Üniveristesi, 2002)
Yüksek Lisans Tezi İYONKÜRENİN F-BÖLGESİNDEKİ TABAKA İLETKENLİĞİ Şuayp ÖZMEN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı 2002, Sayfa: 45 Bu tezde, iyonkürenin F-bölgesinin tabaka iletkenlikleri çalışılmıştır. Soğuk plazma için Langevin denklemi çözülerek iletkenliklerin matematiksel ifadeleri elde edildi. Elde edilen bu ifadeler kullanılarak tabaka iletkenliklerinin sayısal değerleri hesaplandı. Tabaka iletkenliklerinin mevsimsel, Güneş lekesi sayısı ve coğrafik enlemle değişimleri hesaplandı. Kış ve ilkbahar aylarındaki tabaka iletkenliklerinin yaz aylarındaki iletkenliklerden daha büyük olduğu görüldü. Güneş lekesinin artmasıyla iletkenlikler artmaktadır. Tabaka iletkenliklerinin değeri ekvatorda maksimumdur. Genel olarak, iletkenlikler arasındaki ilişki Ey^E^E^ şeklinde olduğu tespit edildi. Güneş'in sakin günleri için Exx, Exy ve Eyy iletkenliklerinin saat 12 00 ve 24 00 YZ da aldıkları değerler sırasıyla 7.3, 0.6,10.8 ve 1.2, 0.02,1.8 (mho/m) dir. ANAHTAR KELİMELER : İyonküre, soğuk plazma, tabaka iletkenliği.
Layer conductivity of the ionospheric F-region
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği; Physics and Physics Engineering