29 KASIM 1795 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİ, GÜNEY TÜRKİYE - Palutoğlu, Mahmut; Şaşmaz, Ahmet (My University, 2017)
Kahramanmaraş ve civarında bulunan önemli tektonik yapılar; Doğu Anadolu Fay Zonu(DAFZ)’nun kuzey kolu (Sürgü segmenti, Çardak segmenti, Savrun segmenti, Çokak segmenti veToprakkale segmenti) ve güney kolu (Gölbaşı segmenti, Amanos segmenti), Engizek Fay Zonu,Kahramanmaraş Fay Zonu ve Ölü Deniz Fay Zonu’nun Narlı segmentidir. Kahramanmaraş’ta1795 yılında meydana gelen depremin anlatıldığı el yazması eser, Konya Büyükşehir BelediyesiKoyunoğlu Kütüphanesi’nde, Divan-ı Hasm-i adlı eserin içinde yer almaktadır. El yazması eserdeanlatılanlardan depremin şiddeti sekiz ve bu şiddet değerine bağlı olarak, depremin büyüklüğüyedi olarak hesaplanmıştır. Yapılan hesaplamalar, depremin, DAFZ’ın Gölbaşı segmenti üzerindemeydana geldiği ihtimalini güçlendirmektedir.
Keywords: Jeoloji