Karaciğer Transplantasyon Öncesi Donörlerde Safra Yolları Varyasyonlarının Manyetik Rezonans Kolanjiyografi ile Araştırılması - Koç, Mustafa (My University, 2022)
Amaç: Biliyer varyasyonlar sık gözükmektedir. Postoperatif süreçte morbiditenin büyük kısmı, biliyer anastomozlar ile ilgili komplikasyonlara ve\rvericideki biliyer anatomik varyasyonlara bağlı oluşur. Bu çalışmanın amacı; bölgemizde, karaciğer transplantasyonu öncesi donörlerde, bilier varyasyonların\rinsidansını, manyetik rezonans kolanjiyografi (MRKP) yöntemi ile araştırmaktır.\rGereç ve Yöntem: Ocak 2016-Şubat 2018 tarihleri arasında, kliniğimizde 1.5 T MRG ile MRKP uygulanan karaciğer donörü hasta dosyalarına ait\rkayıtlar, retrospektif olarak incelendi. Bilier varyasyonlar Huang sınıflamasına (Tip A1-A5) göre kayıt edildi. Varyasyonların varlığı ve tipi araştırıldı.\rOlguların transplantasyon için uygun olup olmadığı incelendi.\rBulgular: Çalışmaya 32 olgu dâhil edildi. 21 olgunun (%66) safra yolları normal anatomik görünümde olup varyasyon tespit edilmedi (Tip A1).\rKalan 11 olguda (%34) çeşitli varyasyonlar mevcuttu. 6 olguda (%19) Tip A2, 3 olguda (% 9) Tip A3, 1 olguda Tip A4 (%3) ve 1 olguda (%3) Tip\rA5 varyasyonu mevcuttu. Tip A1 ve Tip A2 olguları (%85) safra yolları açısından transplantasyon için uygun değerlendirilmiş olup, Tip A3-A4 ve\rA5 varyasyonlu olgular (%15) ise transplantasyona uygun bulunmadı.\rSonuç: Karaciğer transplantasyonu pre-operatif görüntülemesinde, bilier anatominin ve varyasyonların değerlendirilmesi, operasyon esnasında veya\rpost-operatif takiplerde oluşacak komplikasyonları önleme açısından büyük önem taşımaktadır. MRKP tetkiki ilk tercih edilecek non-invazif radyolojik\rmodalitedir.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Transplantasyon; Gastroenteroloji ve Hepatoloji; Cerrahi