Elazığ atıksu arıtma tesisi çamurlarının ağır metal içeriklerinin araştırılması - Öbek, Erdal; İpek, Ubeyde (My University, 1999)
Bu çalışmada, Elazığ Atıksu Arıtma Tesisi'nde ortaya çıkan çamurların ağır metal bakımından tarımda kullanılabilirliği araştırılmıştır. Bu amaçla, bu tesisin çamur kurutma yataklarının belirli aralıklarında kompozit numuneler alınmış ve ağır metal muhtevaları tayin edilmiştir. Deney sonuçlarına göre, çamurdaki ağır metallerin Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliğinde verilen standartların altında olduğu bulunmuştur. Yönetmelikteki EK-IV/B yer alan bir yılda araziye verilmesine müsaade edilecek ağır metal yükleri ve çamurun bünyesinde bulunan ağır metal konsantrasyonları dikkate alınarak bir bilgisayar programı hazırlanmıştır. Çamur metal yönünden analizlendikten sonra programa yüklenmekte ve sınırlayıcı elemente göre çiftçinin kullanacağı maksimum çamur miktarı belirlenmektedir. Hazırlanan programın uygulanması sonucu Elazığ Atıksu Arıtma Tesisinde ortaya çıkan çamurların azami kullanılabilme miktarı 4500 kg/hektar.yıl ve sınırlayıcı element nikel olarak bulunmuştur.
Keywords: Halk ve Çevre Sağlığı; Çevre Bilimleri; Çevre Mühendisliği