Bilyalı santrifüj kavrama karakteristiklerinin araştırılması için deney seti tasarımı - Türkbay, İsmail; Savaş, Vedat (My University, 2004)
Santrifüj kavramalar yük momentinin büyüklüğüne göre, belirli bir devir sayısında kendiliğinden devreye giren ve sürtünme ile moment ileten kavramalardır. Bu kavramalar elektrik motorunun yük altında harekete başlaması istenen yerlerde, bu amaca uygun olarak görev yapabilmektedir. Bu çalışmada tasarımı yapılarak imalatı gerçekleştirilen bir bilyalı santrifüj kavramanın performans karakteristiklerinin tayini için bir deney düzeneği hazırlanmıştır. Deney düzeneği elektrikli dinamometre, çizici, V kayış kasnağı ve elektrik motorundan meydana gelmektedir. Deneylerde, devir sayısı ve bilya kütlesi değişimlerindeki kayma momentleri ölçülmüştür.
Keywords: Mühendislik; Makine