3-METOKSİBENZİL METAKRİLAT'IN SERBEST RADİKAL POLİMERİZASYONU, ATOM TRANSFER RADİKAL POLİMERİZASYONU (ATRP) VE TERMAL DAVRANIŞI - SAN, VEYSEL (Fırat Üniveristesi, 2012)
Bu çalışmada, önce 3-metoksibenzil metakrilat monomeri (3-MeBMA) ile 4-(klorometil)-2-okso-2H-kromen-7-il kloroasetat bileşiklerinin sentezi gerçekleştirildi. 3-MeBMA monomeri ATRP metoduyla her iki ucu laktonlu poli(3-metoksibenzil metakrilat) sentezlendi. Diğer taraftan aynı monomer serbest radikal polimerizasyon metoduyla da polimerleştirildi. Bu bağlamda, hem ATRP hem de serbest radikal polimerizasyon metoduyla hazırlanan poli(3-metoksibenzil metakrilat)'ın bozunması üzerine lakton gruplarının etkisi araştırıldı. Ortalama molekül ağırlıkları ve polidispersiteleri GPC ile ölçüldü. Son olarak polimerin termal degradasyonu tartışıldı. Ürün belirleme çalışmaları gerçekleştirildi ve bozunma mekanizmaları önerildi. Yapı karakterizasyonunda ağırlıklı olarak FT-IR, GC-MS, 1H ve 13C-NMR teknikleri kullanıldı. Polimerlerin termal davranışları karşılaştırmalı olarak DSC ve TGA ile ölçüldü ve sonuçlar birbirleriyle karşılaştırıldı.

In this study firstly, the synthesis of 3-methoxybenzyl methylacrylate (3-MeBMA) and 4-(chloromethyl)-2-oxo-2H-chromen-7-yl chloroacetate was carried out. Then, poly(3-methoxybenzyl methylacrylate) lacton ended was synthesized by ATRP method using 3-MeBMA monomer. On the other hand, the same monomer was polymerized by radical polymerization method too. In this context, P(3-MeBMA) was prepared by both ATRP and free radical polymerization methods and its lacton ended group?s effect on polymer degradation was studied. The average molecular weights and polydispersities were measured by GPC technique. Finally, thermal degradation mechanism of polymer was discussed. Product determination studies were carried out and degradation mechanisms on degradation of both polymers were proposed. FT-IR, GC-MS, 1H and 13C-NMR techniques were used for structure characterization of materials. The thermal behaviors of polymer were relatively investigated by DSC and TGA, and the results were compared with each other.
Atom transfer radical polymerization, free radical polimerization and thermal behaviour of poly(3-methoxybenzyl methylacrylate)
Keywords: Kimya