ABD Konteyner Limanlarının Toplam Faktör Verimliliklerinin Karşılaştırılması - Koç, Erdınç; Taşdemir, Beste Desticioğlu; Simsek, Ahmed Ihsan (My University, 2021)
Küreselleşen dünyada, artan nüfus ile beraber tüketimin artması, uluslararası ticaret üzerinde de artışa sebep olmaktadır. Uluslararası ticaretin etkisiyle beraber denizyolu taşımacılığının da önemi giderek artmaktadır. Denizyolu taşımacılığının en önemli bölümünü ise konteyner taşımacılığı oluşturmaktadır. Konteyner taşımacılığının daha etkin bir şekilde yapılmasını sağlayabilmek için limanların verimliliğini arttırmak gerekmektedir. Liman yönetimlerinde farklı ülkelerde farklı stratejiler uygulanmasına karşın, hepsinin ortak amacı limanlardaki etkinliğin ve verimliliğin arttırılmasıdır. Bu çalışmada Amerika Birleşik Devletleri’nde yer alan konteyner limanlarının etkinlik durumları incelenmiştir. Çalışmada limanların verimliliğini belirleyebilmek için gerekli olan girdi ve çıktı değişkenleri belirlenmiş, devamında ise Hicks-Moorsteen ve Malmquist yöntemleri kullanılarak limanların verimlilikleri hesaplanmış ve etkinliği en yüksek olan limanlar belirlenmiştir. Ayrıca limanlardaki yıllara göre verimlilik değişimleri tespit edilmiştir. Hesaplamalar sonucunda elde edilen sonuçlar dikkate alınarak iki endeks karşılaştırılmıştır. Sonuçlar incelendiğinde ise her iki yöntem sonucunda elde edilen verimlilik analizlerinde ciddi benzerlikler olduğu gözlemlenmiştir. Verimliliği düşük olan limanların ise etkinliğini arttırmak için yapılması gerekenler hakkında önerilerde bulunulmuştur.
Keywords: Konteyner Taşımacılığı; Malmquist; Konteyner Limanları; Verimlilik Analizi; Hicks-Moorsteen