Pomeroy usulü tüp ligasyonunun over histopatolojisi üzerine etkilerinin incelenmesi: Deneysel çalışma - Atilgan, Remzi; Çelik, Aygen; Sapmaz, Ekrem; Akpolat, Nusret; Özcan, Zeynep; Kavak, Salih Burçin; Yücebilgiç, Tansel S. (My University, 2005)
Amaç: Ratlarda pomeroy usulü tüp ligasyonunun 1. ve 6. ayda over histopatolojisi üzerine etkilerinin incelenmesi.Çalışmanın Yapıldığı Yer: Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD. Elazığ.Materyal ve Metod: 20 adet erişkin, düzenli siklusa sahip Wistar albino cinsi dişi rat, estrus faznda, rastgele 4 gruba ayrıldı. G1 (n=5): Batın açılıp kapatılan ve 1 ay sonra sol ooferektomi yapılan grup. G2 (n=5): Sol unilateral pomeroy usulü tüp ligasyonu yapılıp 1 ay sonra sol ooferektomi yapılan grup. G3 (n=5): Batın açılıp kapatılan ve 6 ay sonra sol ooferektomi yapılan grup. G4 (n=5): Sol unilateral pomeroy usulü tüp ligasyonu yapılıp 6 ay sonra sol ooferektomi yapılan grup. Sol Over dokusu histopatolojik inceleme için %10’luk formaldehitle fikse edildi, parafin bloklara gömüldü, 4 mikrometre kalınlığında kesit alındı. Kesitler hematoksilen-eozin ile boyandı. Işık mikroskopisi altında incelenen preparatlarda primordial, primer, sekonder ve tersiyer foliküller sayıldı. Hepsi toplanarak over folikül rezervi saptandı. Atretik foliküller sayıldı. Corpus luteum, corpus albicans sayılarak toplam corpus sayısı hesaplandı. Corpus luteum içi anjiogenesiz varlığındaki gerileme incelendi. Ovaryan stromada fibrozis varlığı incelendi. Corpus luteum içi anjiogenezisdeki gerileme ve fibrozis varlığı için ordinal skala (yok=0p, var=1p, çok var=2p) oluşturuldu. Overdeki folikül kisti mikroskopik olarak sayıldı. Overdeki folikül kisti için ayrıca nominal skala (makroskobik olarak yok=0p, var=1p) oluşturuldu. G1-G2 ile G3-G4 ile karşılaştırıldı (yaş karşılaştırmalı gruplar). Ordinal veriler için Mann Whitney U testi, nominal veriler için X2 testleri kullanıldı. p<0.05 anlamlı kabul edildi.Bulgular: G1-G2 ile karşılaştırıldığında corpus luteum içi anjiogenezisdeki gerileme G2’de anlamlı olarak düşük (p<0.05, Mann Whitney U test), diğer değerler benzer bulundu (p>0.05, Mann Whitney U test). G3-G4 ile karşılaştırıldığında G4’de corpus luteum içi anjiogenezisdeki gerileme anlaml olarak düşük (p<0.05, Mann Whitney U test), ek olarak atretik folikül sayısı ve ovaryan stromada fibrozis gelişimi G4’de anlamlı olarak yüksek (p<0.05, Mann Whitney U test), diğer değerler benzer bulundu (p>0.05, Mann Whitney U test). G4’te bir ratta makroskobik folikül kisti tespit edildi (p>0.05, X2 test). Bu folikül kisti oldukça büyük olup overin diğer elemanlarını tamamen atrofiye uğratmıştı.Sonuçlar:Sol pomeroy usulü tüp ligasyonu 1. ve 6. ayda corpus luteum içi anjiogenezisdeki gerilemeyi engellemekte, 6. ayda ek olarak atretik folikül ve ovaryan stromada fibrozis gelişimini artırmaktadır. Overde makroskopik folikül kisti gelişimine neden olmaktadır. Pomeroy usulu tüp ligasyonu özellikle uzun dönemde over histopatolojisi üzerine olumsuz etki yapabilir.
Keywords: Histopatoloji; Modeller; teorik; Sıçanlar; Modeller; hayvan; Kısırlaştırma; tübal