GÜNEŞ ENERJİ KAYNAĞINDAN ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİMİ - ÇITANAK, NİMET (Fırat Üniveristesi, 2014)
Günümüzde, artan enerji ihtiyacına paralel olarak çevre sorunlarının da büyümesi, yeni ve temiz enerji kaynaklarına yönelme gereğini gündeme getirmiştir. Gerek fosil kökenli enerji kaynaklarının rezervlerinin sınırlı oluşu, gerekse bunların çevre üzerindeki olumsuz etkileri, özellikle yirminci yüzyılın son çeyreğinde alternatif enerji kaynaklarına ilgiyi arttırmıştır. Başlıca alternatif enerji kaynakları, hidrolik enerji, jeotermal enerji, rüzgar enerjisi ve güneş enerjisidir. Elektrik üretiminde kullanılan enerji kaynakları arasında, nükleer enerji ve jeotermal enerji dışındaki diğer tüm kaynaklar güneş kökenlidir. Güneşten doğrudan elektrik enerjisi elde edilmesi, fotovoltaik güneş pilleri ile yapılmaktadır. Güneş pili aydınlatma sistemleri, elektrik şebekesinin uzatılmasının mümkün olmadığı durumlarda ya da anlamlı olmadığı yerlerde özellikle küçük güçte enerji taleplerini karşılamak için kurulan ve şebekeden bağımsız sistemler olarak adlandırılan uygulamaların tipik örneğidir. İlk yatırım maliyeti yüksek olmasına rağmen bu sistemler, işletme maliyetlerinin düşük olması nedeniyle kullanılma oranı günden güne artmaktadır. Anahtar Kelimeler: Fotovoltaik Piller, Yenilebilir Enerji Kaynakları, Evirici

Todays, due to the increasing rate of energy consumption and the environmental problems, electric utilities go towards environment-friendly green energy sources. Since the reserves of the fossil sources are limited and these sources have adverse effects on the environment, alternative energy sources become important especially in the last quarter of 20th century. The main alternative energy sources are hydraulic energy, geothermal energy, wind energy and solar energy. All, but nuclear and geothermal, energy resources, which generate electricity, are originated from the sun. Electrical energy is directly obtained from the sun by means of photovoltaic solar cells. The lighting systems by Solar Battery is the typical sample of the applications which is established to provide the small amount of energy demands and named as the independent from the central net, in case that the net of electricity is not possible to reach or doesn't require at all. Although the first cost of investment is expensive, the rate of using these systems increases day by day due to their low expense of operation. Key Words: Photovoltaic Cells, Renewable Energy Sources, Inverter
Güneş enerji kaynağindan elektrik enerjisi üretimi
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Enerji