MÜDÜR YETKİLİ ÖĞRETMENLERİN YAŞADIKLARI SORUNLARA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ: VAN İLİ ÖRNEĞİ - Kubanç, Yasemin; Şama, Erdoğan (My University, 2017)
Bu çalışma ile birleştirilmiş sınıflı okullarda görev yapan müdür yetkili öğretmenlerin yaşamış olduğu mesleki sorunlara bakış açıları ve çözüm önerileri belirlenmeye çalışılmıştır. Çünkü mesleki alanda sorun yaşayan idarecilerin performansı azalmakta, eğitimde kalite ve verimlilik düşmekte ve bu durum okulda çalışan diğer personeli ve öğrencileri de olumsuz yönde etkileyerek örgütün amaçlarına ulaşmasına engel olmaktadır. Bu amaçla Van il merkezine bağlı birleştirilmiş sınıflı okullarda görev yapan 10 müdür yetkili öğretmene görüşme formu aracılığıyla yarı yapılandırılmış sorular sorulmuştur. Nitel araştırma yöntemlerinden görüşme tekniği kullanılarak elde edilen veriler içerik analizi yoluyla analiz edilerek temalara ayrılmıştır. Öncelikle her bir görüşme sorularından ortaya çıkan ana ve alt temalar belirlenmiş; temalar içerisindeki mevcut paralellik ve çelişkiler not edilmiş ve daha sonra tüm görüşme bulguları karşılaştırılarak benzerlikler ve zıtlıklar aranmıştır. Çalışma sonucunda müdür yetkili öğretmenlerin bu görevi zorunlu sebeplerden dolayı kabul ettiği, müdür yetkili öğretmenlik mesleğini Türk eğitim sistemi için bir sorun olarak gördükleri ve en çok idari ve eğitim-öğretim işlerinde sorun yaşadıkları görülmüştür. Müdür yetkili öğretmenlerin idari işlerde en çok resmi belgelerin hazırlanması sürecinde sorun yaşadığı görülürken, eğitim ve öğretim işlerinde en çok derse hazırlıklı gitme konusunda sorun yaşamaktadırlar. Müdür yetkili öğretmenlerin en az sorun yaşadıkları alan personel işleridir. Merkezi okulların kurulması, mesleki eğitimin artırılması, müdürlük mesleğinin bağımsız bir kişi tarafından yürütülmesi, iş yükünün azaltılması, performansın ödüllendirilmesi müdür yetkili öğretmenlerin yaşamış oldukları sorunlara getirmiş oldukları çözüm önerilerinden bazılarıdır.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları