ÜNİVERSİTE GENÇLERİNDE ŞİDDET EĞİLİMLİLİĞİ VE ÖĞRENCİLERİN AİLE İÇİ ŞİDDETE BAKIŞ AÇILARI(KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ) - ATAŞ, SEMRA (Fırat Üniveristesi, 2013)
Aile içi şiddet eskiden beri var olan yaygın bir toplumsal sorundur. Aile içi şiddet genel olarak erkeğin kadına uyguladığı şiddet, çocuklara uygulanan şiddet, kardeşler arası şiddet ve ebeveynlere yönelik şiddet olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu şiddet türlerinden en fazla ise kadına ve çocuğa yönelik şiddet karşımıza çıkmaktadır. Aile içi şiddet oldukça yaygın olmasına rağmen mahrem olarak kabul edilmesi sebebiyle bu konuda yapılan çalışmalar sınırlı kalmıştır. Bu çalışmada Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi?nde okuyan üniversite öğrencilerinin aile içi şiddete bakış açısının, tüm yönleriyle incelenmesi amaçlanmıştır. Geleceğin anne babaları olacak olan bu gençlerin şiddet karşısında takındıkları tutumları onların ilerleyen süreçte eşlerine ya da çocuklarına şiddet uygulayıp uygulamayacaklarını etkileyeceğinden dolayı görüşlerinin tespit edilebilmesi ve şiddetin bir nebze de olsa azaltılabilmesine katkı sağlanabilmesi için bu çalışma yapılmıştır. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinde okuyan öğrenciler üzerinde yapılan bu çalışmanın örneklemini; 10500 bayan öğrencinin %5i olan 525 bayan öğrenci, 9380 erkek öğrencinin %5i olan 469 erkek öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini toplamda 994 kadın ve erkek öğrenci oluşturmaktadır.Bu çalışmada veri toplama aracı olarak kapalı ve açık uçlu sorulardan oluşan anket ve Likert ölçeği öğrencilere uygulanmıştır. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinde öğrenim gören üniversite gençlerinin; sosyo-ekonomik düzeyleri, anne-babalarının eğitim durumları, aile içinde şiddet uygulanıp uygulanmadığı ya da gençlerin herhangi bir şiddet türüne maruz kalıp kalmadıkları, şiddet davranışı karşısında ne tür tepkiler verdikleri, şiddetin kaynağı ile ilgili görüşleri, ekonomik, duygusal ya da cinsel şiddete maruz kalıp kalmadıkları, şiddetin öğrenilen bir davranış olup olmadığı ya da genetikle alakalı olup olmadığı, şiddeti aile içerisinde öğrenip öğrenmedikleri, aile de kadına, çocuğa yönelik şiddet ile ilgili görüşleri, şiddetin giderilmesine yönelik çözüm önerileri gibi konulara ilişkin görüşleri tespit edilmiştir. Araştırmadan ortaya çıkan sonuca göre en dikkat çeken nokta kadın ve erkeklerin şiddet ile ilgili farklı görüşlere sahip olmalarıdır. Erkekler kadınlara oranla şiddete daha ılımlı bakmakta ve şiddeti haklı kılacak gerekçeler ortaya koymakta özellikle kadına yönelik şiddetin kaynağını kadınlarda görmektedirler. Araştırmadan elde edilen genel sonuca göre; gençliğin büyük oranı şiddete karşı olumsuz yönde bir tutum içerisindedirler. Anahtar Kelimeler: Aile, Gençlik, Kadın, Şiddet.

Violence in the family is a societal problem. It is a human rights abuse against people of all genders and at all ages everywhere in the world. Domestic violence mostly occurs as violence against the spouse and the violence perpetrated by men against women. Gender discrimination lies behind the violence in the family. However, the studies conducted on the field are still limited due to the fact that it is regarded as a private matter. In this study, we aimed to analyse the point of view of the students studying at the University of Kahramanmaraş Sütçü İmam on domestic violence in every aspect. This study has been carried out in order that the opinions of these University students who are the parents of the future can be determined and we can also contribute to the reduction of violence to some extent because the attitudes they show towards violence affect whether they will perpetrate violence against their spouses and children in the future. The sample of this study which was conducted on the students studying at the University of Kahramanmaraş Sütçü İmam consists of 525 female students which accounts for 5 % of total 10.500 female students and 469 male students which accounts for 5 % of total 9.380 male students. In other words, 994 female and male students in total are included in this research.In this study, a questionnaire consisted of open and close ended questions and Likert scale have been carried out on the students as a data collection tool. The Socio-Economic levels of the students studying at the University of Kahramanmaraş Sütçü İmam, the educational status of their parents, whether they have violence in the family or they have ever been exposed to any kind of violence, how they have behaved and reacted in case of violence, their opinions about the reasons of violence, whether they have been exposed to economic, emotional or sexual violence, whether violence is a learnt behaviour or it is related with genetics, whether they have learnt violence within the family, their opinions on the violence against women, children in the family and their solution recommendations to stop violence have been determined.In accordance with the result of the research, the most eye-catching point is that the boys and the girls have different opinions about violence. Boys consider violence more admissible than girls. Furthermore, they give reasons which justify violence and they especially think that the reason for the violence against women is the women themselves. The general result obtained through the research: Most of the youth adopt a negative attitude towards violence. Keywords: Family, Youth, Women, Violence.
The slope of violence on college students and students' standpoint on intrafamilial of violence(Case of Kahramanmaraş Sütçü İmam University)
Keywords: Sosyoloji