ELEKTİF SEZARYEN UYGULANAN HASTALARDA KARDİYAK PARAMETRELERİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN ARAŞTIRILMASI - TAŞKIN, SERHAT (Fırat Üniveristesi, 2021)
Sezaryen seksiyon(C/S); fetal distres, distosi, maternal hastalıklar, kanama, anormal prezentasyon, geçirilmiş C/S operasyonu ve vajinal doğumun mümkün olmadığı durumlarda sıklıkla uygulanmaktadır. Hem gebelik sürecinde meydana gelen fizyolojik değişikliklerin, hem de uygulanan anestezi yönteminin kardiyak elektriksel aktivite ve hemodinami üzerine bir takım etkileri olmaktadır. Bu çalışmada, sezaryen operasyonu geçiren gebelerde, genel, spinal ve epidural anestezinin kardiyak etkilerini karşılaştırmayı amaçladık. Çalışmamızda, elektif C/S operasyonu geçiren, 18-45 yaş arası, Amerikan Anesteziyologlar Derneği (American Society of Anesthesiologists; ASA) fiziksel durumu II olan 60 gebe, uygulanan anestezi tekniğine göre 4 gruba ayrıldı: Desfluran grubu (Grup D), Sevofluran grubu (Grup G), Spinal grubu (Grup S) ve Epidural grubu (Gup E). Gebelerin preoperatif, intraoperatif ve postoperatif holter kayıtları ile intraoperatif hemodinamik verileri değerlendirildi. Grupların ortalama arter basınçları (OAB) karşılaştırıldığında, gruplar arasında farklı zaman dilimlerinde istatistiksel olarak anlamlı farklar olmakla birlikte, OAB Grup S ve Grup E'de Grup D ve Grup G'ye göre istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde daha düşük tespit edildi. Gebelerin intraoperatif oksijen satürasyonu (SpO2) değerlerinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklar mevcuttu, fakat normal sınırların altında herhangi bir değer ölçülmedi. Tüm gruplarda QTc intervali farklı zaman dilimlerinde artmıştı. En fazla artış Grup D'de, en az artış ise Grup E'de gözlendi. Gerek hemodinamik stabilite, gerekse QTc değişiklikleri göz önüne alındığında, QTc intervalindeki uzama sağlıklı insanlarda bile ciddi aritmiler yapabileceğinden, aritmi yönünden riskli gebelerde epidural anestezinin iyi bir tercih olabileceğini düşünmekteyiz. Anahtar kelimeler: Sevofluran, desfluran, spinal, epidural, QTc.

Cesarean section (C/S) is frequently applied in cases of fetal distress, dystocia, maternal diseases, bleeding, abnormal presentation, previous C/S operation, and vaginal delivery is not possible. Both the physiological changes in pregnancy and the applied anesthesia method have some effects on cardiac electrical activity and hemodynamics. In this study, we aimed to compare the cardiac effects of general, spinal, and epidural anesthesia in pregnant women who underwent cesarean section. In our study, 60 pregnant women with American Society of Anesthesiologists (ASA) physical status II, aged between 18 to 45 years, who underwent elective cesarean section were divided into 4 groups according to the anesthesia technique: Desflurane Group (Group D), Sevoflurane Group (Group G), Spinal Group (Group S), and Epidural Group (Group E). Intraoperative hemodynamic data and preoperative, intraoperative, and postoperative holter records of pregnant women were evaluated. When the mean arterial pressures of the groups were compared, there were statistically significant differences between the groups in different time periods, in addition, the values of Group S and Group E were statistically significantly lower than the Group D and Group G. Although there were statistically significant differences between the groups in the intraoperative SpO2 values of the pregnant women, no values below the normal limits were measured. In all groups, the QTc interval increased in different time periods. The highest increase was observed in the Group D and the least increase was observed in the Group E. Considering both hemodynamic stability and QTc changes, we think that epidural anesthesia may be a good choice in pregnant with risk for arrhythmia because prolongation of QTc interval can cause serious arrhythmias even in healthy people. Keywords: Sevoflurane, desflurane, spinal, epidural, QTc.
Investigation of factors affecting cardiac parameters in patients WHO undergoing elective cesarean section
Keywords: Anestezi ve Reanimasyon