DÖRT MEZHEP İÇİNDE ŞAFİÎLERİN TEFERRÜT ETTİĞİ MESELELER - KILINÇ, KENAN (Fırat Üniveristesi, 2013)
Kur?an?ı Kerim ile sahih sünnetin açık olarak ifade ettiği bir hüküm üzerinde fakihlerin farklı görüş beyan etmeleri caiz değildir. Ancak gerek nass?lardan kaynaklanan sebeplerden, gerekse de hakkında nass (ayet ve hadis, temel alınacak delil) bulunmayan hususlarda ne şekilde hareket edileceği konusu göz önüne alındığında, farklı mezheplerin var olması zorunlu olur. Yukarıda değindiğimiz gibi müçtehidlerin, nassı anlama, hadisin sübutu ve maslahat, örf ve benzeri delilleri alıp almamakta farklılıkları, ister istemez meselelerin hükmünde ihtilaf etmelerine sebep olmuştur. Netice itibari ile Müslümanlar da kendi bölgelerinde yaşayan imamın fetvalarını biliyor, onu tercih ediyor ve ona göre amel ediyordu. İşte bu tercih ve taraftarlık zamanla yerini ?gidilen yol? manasına gelen mezheplere terketti. Hanefi, Şafiî, Maliki, Hanbelî, Ca?feriyye, Zeydiyye ve Zahirilik mezhepleri başta olmak üzere birçok mezhep ortaya çıktı. Ancak bu yedisi dışındakilerin bağlıları kalmadığı için kitaplarda sadece isimleri vardır. Biz de Ehl-i Sünnet mezhepleri içerisinde Şafiî mezhebinin üç mezhebe muhalif olduğu konuları tespit etmeye çalıştık. Yaptığımız araştırmada Şafiîlerin; ibâdât, muâmelat, münâkehât, müfârekât ve ukubat konularında üç mezhebe teferrüd ettikleri konuları tespit etmeye çalıştık. Anahtar Kelimeler: Şafiîler, Hanefiler, Hanbelîler, Malikiler, İbâdât, Muâmelat, Münâkehât ve Müfârekât ve Ukubat, Teferrüd?

The different decleration of the scribes is not permissible on the subject that is obvious in The Holy Quran and the authentic sunnah. However, when it is considered how to act on the issues that include reasons born of verses (Qur `anic verses and hadith will be based on evidence.) and the issues in which there is not any verse, the existence of differet denominations is necessary.As mentioned above, the different views of mujtahids on the issues that are the understanding of verses, the affair and the actualization of tradition, the ambiguity of the customs and similar evidences caused disagreement to decide. Thus, the muslims had known the declerations of the ımam living in their own area and chosen these strong declerations and behaved according to them. Here this choice and tendentiousness left their place to the sects that mean ?destination? in time. Many sects occured especially, Hanafi, Shafi, Maliki, Hanbali, Caferi, Zaydis and Zahirilik. However, except for these seven ones, there are only the names of them in the books as their disciples ceased. And we have tried to set the subjects in which Shafi is opponent to other three Ahl al-sunnah sects. In this research we have tried to identify the subjects in which Shafi is opponent to the three sects. They are worship, dealing, wedding, parting and penalty. Key Words: Are Shafi?i, Hanafi, Hanbali, Malikis, worship, procedures, bets that are relevant to marriage and divorce, and penalties, to be alone...
The issues that shafi's are alone in four sects
Keywords: Din