BOŞLUK KUSURLARININ DİFÜZYONSUZ FAZ DÖNÜŞÜMLERİ ÜZERİNE ETKİLERİNİN BİLGİSAYAR BENZETİMİ İLE İNCELENMESİ - İLGEN, NECATİ (Fırat Üniveristesi, 2004)
Yüksek Lisans Tezi BOŞLUK KUSURLARININ DİFUZYONSUZ FAZ DÖNÜŞÜMLERİ ÜZERİNE ETKİLERİNİN BİLGİSAYAR BENZETİMİ İLE İNCELENMESİ Necati İLGEN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı 2004, Sayfa : 38 Mikroskobik boyutlardaki ikizler, atomik düzlem kaymaları, boşluk ve boşluk kümeleri gibi bazı fiziksel yapılar katı maddelerin özelliklerini doğrudan etkileyen faktörlerdir. Bu tür fiziksel yapılar termoelastik faz dönüşüm parametrelerini de doğrudan etkiler. Bu etkileri incelemek için yapılan çalışmalar hızla artmaktadır. Bu tez çalışmasında, moleküler dinamik yöntemi ve gömülmüş atom metodu potansiyel fonksiyonları kullanılarak, 432 atomlu model nikel sisteminde suni bir difuzyonsuz faz dönüşümü oluşturulmuş ve bu tip bir dönüşüm üzerine boşluk kusurlarının etkileri araştırılmıştır. Boşluk sayısı 1 den 10 a kadar sırasıyla artırılarak sistemin termodinamik ve yapısal özellikleri incelenmiştir. Daha sonra, NiAl alaşımının p fazı bölgesinde madde özelliklerinin sıcaklıkla değişimi incelenmiş ve alaşımın B2-»Martensit tipi bir faz dönüşümü gerçekleştirdiği gözlenmiştir. Bu alaşım sistemine de boşluk kusurları eklenerek faz dönüşüm üzerine kusurların etkileri araştırılmıştır. Elde edilen sonuçların literatür ile uyumlu olduğu tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Boşluk kusurları, faz dönüşümleri, Moleküler dinamik benzetimi, Gömülmüş atom metodu. VII
Investigation of the effects of vacancy defects on diffusionless phase transformations by computer simulation
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği; Physics and Physics Engineering