Eklem tabanlı etkili düşme tespiti - Aslan, Muzaffer; Akbulut, Yaman; Sengur, Abdulkadir; İnce, Melih Cevdet (My University, 2017)
Düşme yaşlılar için ölüm ve yaralanmalarda en önemli nedenlerden biridir. Gerçek zamanlı düşme tespitiyaşlıların güvenliği için büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada, düşme tespiti için iskelet eklem verilerinedayalı yeni bir yöntem önerilmiştir. 21 deneğin katılımı ile oluşturulan FUKinect-Fall veri setindeki üç boyutlu (3b) iskelet verileri önce iki adet (xy ve zy) iki boyut (2b) eklem verilerine indirgenmiştir. Dahasonra seçilen referans ekleme göre iç içe geçmiş daireler üzerine kodlanmış bölgeler oluşturularak her bireksende kalan 19 eklemin bir eylem süresince bulunduğu bölge ortalamalarını içeren özellik matrisiçıkartılmıştır. Bu özellik matrisi k-En Yakın Komşu (k-EYK) ve Destek Vektör Makinası (DVM) ilesınıflandırılmıştır. Yapılan deneysel çalışmalarda %97,08 doğrulukta düşme tespiti yapılmıştır
Keywords: Mühendislik; Elektrik ve Elektronik; Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği; Matematik