KLİMA SİSTEMLERİNİN YANLIŞ MONTAJININ SİSTEMİNPERFORMANS DEĞERLERİNE OLASI ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI - ERGEN, RUVEYDA (Fırat Üniveristesi, 2024)
Küresel ısınma ve iklim değişikliği dünya genelinde önemli gündem haline gelmiştir. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı kapsamında Glasgow İklim Zirvesi düzenlenmiştir. Konferans sonucunda 2050 yılına kadar sıfır emisyon değerlerine ulaşılması amaçlanmıştır. Küresel ısınmanın etkisiyle hava sıcaklıklarında meydana gelen değişimler özellikle yaz aylarında artan hava sıcaklıklarıyla kendini hissettirmektedir. Sıcaklık artışları nedeniyle istenilen konfor şartlarının sağlanmasında klima sistemleri kullanılmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda klima sistemlerinin hatalı montaj uygulamalarının olduğu tespit edilmiştir. Yoğuşturucu ünitesinin hatalı montajı sonucunda hava girişlerinin kapatılması ile dış üniteden istenilen miktarda hava geçişi sağlanamaz ve sistemin daha fazla elektrik tüketmesine sebep olur. Yıllık enerji tüketiminin artması sonucunda emisyon salınım miktarı, elektrik maliyeti ve ekserji değerlerinde artış meydana gelmektedir. Bu çalışma kapsamında 12 farklı ülkede yanlış montaj senaryosuna göre Yaşam Döngüsü İklim Performansı (LCCP), maliyet analizi ve sistemin enerji-ekserji analizleri yapılmıştır. Yanlış montaj senaryosu sonucunda Türkiye için LCCP değerlerinin %9.88 oranında arttığı, elektrik tüketim maliyetinin yıllık yaklaşık % 56 oranında arttığı, kompresörün enerji analizlerinde referans değere göre %40 ila %60 arasında artış meydana geldiği belirlenmiştir. Yoğuşturucu hava girişinin %94 oranında kapatılması durumunda klima sisteminin COP değerinde %48.75 oranında azalma meydana gelmektedir. Yapılan analizler sonucunda, maksimum ekserji veriminin %38 minimum ekserji veriminin ise %19 olduğu hesaplanmıştır.

Global warming and climate change have become an important agenda around the world. The Glasgow Climate Summit was organized within the framework of the United Nations Climate Change Conference. Within the scope of the conference, it is aimed to reach zero emission values by 2050. Changes in air temperatures because of global warming make themselves felt with increasing air temperatures, especially in summer. Air conditioning systems are used to provide the desired comfort conditions due to temperature increases. Consequently the research, it has been determined that there are incorrect installation applications of air conditioning systems. As a result of the faulty installation of the condenser unit, the desired amount of air cannot be passed through the outdoor unit by closing the air inlets, which causes the system to consume more electricity. As a result of the increase in annual energy consumption, there is an increase in the amount of emissions, electricity costs and exergy values Tuesday. Within the scope of this study, Life Cycle Climate Performance (LCCP), cost analysis and energy-exergy analyses of the system have been carried out 12 different countries according to the wrong installation scenario. As a result of the incorrect installation scenario, it was determined that the LCCP values for Turkey increased by 9.88%, the cost of electricity consumption increased by about 56% annually, and there was an increase between 40% and 60% in the compressor's energy analysis compared to the reference value. Dec. If the condenser air inlet is closed by 94%, there is a 48.75% decrease in the COP value of the air conditioning system. As a result of the analyses performed, it has been calculated that the maximum exergy efficiency is 38% and the minimum exergy efficiency is 19%.
Investigation of the possible effects of incorrect installation of air conditioning systems on the performance values of the system
Keywords: Enerji