KİMYASAL MADDELERLE İŞLENEN SAMANLARIN RASYONEL BİÇİMDE KULLANILMASI; 1. HAM BESİN MADDELERİNİN SİNDİRİLME DERECELERİ VE RUMİNAL FERMENTASYONA ETKİSİ - Çakmak, Cemal; Çerçi, İ. Halil; Koçak, Durali; Çelik, Sait; Çetinkaya, Nurcan; Yaman, Sema (Uluslararası Hayvancılık Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü, 1996)
Bu çalışmada, ruminant beslenmesinde yaygın olarak kullanılan samanın HCI, HCI + Üre ve Üre ile işlendikten sonra, konsantre yemlerle dengeli rasyonlar yapılarak, rasyonların ham besin maddelerinin sindirilme dereceleri, kuru madde tüketimi, ruminal fermentasyonun seyri üzerine etkileri ve mikrobiyal protein sentezleme verimliliği, 4 baş Merinos koç üzerinde klasik deneme düzeninde incelenmiştir. Ham besin maddelerinin sindirilme oranları, özellikle ham selüloz ve hücre duvarı komponentleri, samanın rasyona katılma oranına ve işleme metoduna göre önemli derecede değişmiştir (P0.05). Rumen sıvısındaki pH değişimleri normal değerler içerisinde olup ve gruplar arasındaki fark önemsiz bulunmuştur (P>0.05). Rumen sıvısının total tampon kapasitesi ve NH3-N bakımından benzer tablo gözlenmiştir. Vücutta tutulan azot imktarı ise HCI ve HCI + Üre ile işlenen gruplarda artmıştır (P<0.001). İnce bağırsağa geçen günlük mikrobiyal azot miktarında, işleme metoduna bağlı olarak değişimler gözlenmiştir. Total uçucu yağ asitleri (P<0.01) ve asetik asit miktarı, işlenmiş saman bulunan gruplarda artmıştır (P<0.05).

İn this studyı the effecets of rations1 which were prepared by treated straw with HCl (20 % HCl), HCl + Urea (20 % HCl + 4 % Urea) and Urea (4 %) on the digestibility of crude feedstuff, dry matter intake1 ruminal fermentation and microbial protein synthesis capability were investigated in classical experimental design using four Merinos rams. Nutrient digestibility increased in all treated groups especially crude fibre and cell wall components (P<0.05) but varied according to rate of straw in the ration and method of treatment. Dry matter intake in the respective groups was not found to be significant (P>0.05). The average pH values of ruminal liquid were found in normallimits in all treated groups and the difference between the groups was not significant (P>0.05). İn the total buffer capacity and NH3-N similar situations were observed. The amount of nitrogen which was kept in the body was found higher in the groups treated with HCl and HCl + Urea (P<0.001). Changes in daily amount of microbial nitrogen reaching the intestine were observed according to treating method. The amount of total volatile fatty acids (P<0.01), and acetic acid were higher in the groups fed with treated straw (P<0.05)
(Efficient Use of Straw Treated With Chemicals: 1. The Effect on the digestibility of Nutrient and Ruminal Fermantation)