FLEKSÖR TENDON ONARIMINDAN SONRA SEPRAFİLM KULLANIMININ ADEZYON FORMASYONUNA VE TENDON İYİLEŞMESİ ÜZERİNE ETKİSİ (DENEYSEL ÇALIŞMA) - AVCI, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 2005)
l.ÖZET Tendon onarımından sonraki iyileşme döneminde oluşabilecek adezyonlar yapılan cerrahinin sonuçlarını olumsuz yönde etkiler. Paratenon defektinin olduğu bölgeler, sütür hatları ve hasarlı tendon segmentleri adezyona en çok maruz kalan bölgelerdir. Bu deneysel çalışmamızda biz onarım bölgesini sodyum hyaluronate ve carboxymethylcellulose (Seprafilm) ile sararak bu adezyonları önlemeyi amaçladık. Çalışmada 40 adet Nickhick tipi beyaz tavuk kullanıldı. Deneyler, herbiri 20 tavuktan oluşan iki grupta yapıldı. Grup I deki tavukların sağ gastroknemius tendonlan kontrol grubu, Grup II deki tavukların sağ gastroknemius tendonları ise çalışma grubu olarak kullanıldı. Cerrahi işlemin uygulanmadığı sol bacaklarından alınan gastroknemius tendon örnekleri biomekanik teste tabi tutularak çalışma ve kontrol grubundaki örneklerle karşılaştırıldı ve normalden sapmalar değerlendirildi. Grup I deki tavukların sağ gastroknemius tendonlan düzgün bir şekilde tamamen kesilerek kılıf ve tendon onarımından sonra cilt kapatıldı. Grup II deki tavukların ise sağ gastroknemius tendonlan düzgün bir şekilde tamamen kesilerek tendon onarımı sonrası onanm bölgesine seprafilm sanldı ve kılıf onanmını takiben cilt kapatıldı. Tavuklann ayak bileklerini nötral pozisyonda tutacak şekilde plastik splint tespiti yapıldı ve 8 haftalık immobilizasyon uygulandı. Sürenin sonunda öldürülen tavuklann tendonlan çıkarılarak makroskobik, mikroskobik ve histolojik karşılaştırma ile birlikte biyomekanik test analizleri yapıldı. Seprafilm® ile çevrelenmiş çalışma grubunda tendon kılıfı ile tendon cismi arasında anatomik mesafenin genellikle korunmuş olduğu, tendon onarımının etrafında hem histolojik hemde biyomekanik açıdan daha fonksiyonel ve tendonların kayma hareketine izin veren bir tendon-kılıf kompleksi oluştuğu saptandı. Ayrıca seprafilm® ile çevrelenmiş bölgede tendonun kayma hareketini kısıtlayıcı adezyona rastlanmadı. Kontrol grubunda ise onanm bölgesinde ve etrafında çok sayıda adezyona rastlandı. Biyomekanik testler sonucunda da seprafilm® uygulanan gruptaki tendonların tensil güçlere daha dayanıklı olduğu tespit edildi. Sonuç olarak; tendon onarım hattı etrafına seprafilm® sanlması, tendonun beslenmesini ve doğal iyileşme sürecini bozmadan tendon ile tendon kılıfı arasında oluşan ve fonksiyon kaybına sebep olan adezyon oluşumunu anlamlı derecede önlemektedir. Anahtar kelimeler: Tendon onanını, Adezyon, Seprafilm®

The Affect of Seprafilm On The Adhesion Formation and Tendon Healing After Flexor Tendon Repair Adhesion of the tendon to the skin and other soft tissues that can occur during healing period of tendon repair, negatively affect the outcome of surgery. Fraying ends of tendon and suture lines are the most frequent sites of adhesions especially due to incompotence of paratenon. In this experimental study, we planned to prevent adhesion of tendon by wrapping sodyum hyaluronate and carboxymethylcellulose (Seprafilm®) around the repaired tendon segments. In this study, 40 Nickhick type white chicken were used. There was 2 groups. Each group consisted of 20 chickens. Tendons of right gastrocnemius in group I were used as the control group, where as tendons of right gastrocnemius in group II were used as the test group. We did not apply any surgery to the left tendons of chickens in group I and group II. Tendons ( group I, group II and nonoperated sides ) were extracted and biomechanically tested. These groups were compared statistically. In group I, right gastrocnemius tendons of chickens were cutted smootly and after tendon and sheath repairing, skin was sutured. In group II, right gastrocnemius tendons of chickens were cutted, tendons were repaired and before skin closure, seprafilm® was wrapped around the repaired tendon segments. We used plastic splints for holding chicken's ankles in neutral position and immobilization was stopped at 8 weeks and chickens were killed and macroscopic, microscopic, histologic examinations and biomechanical tests were made. In group II, it was observed that anatomic space between the tendon-sheath and tendon was clear. It was seen that, tendon-sheath complex was easily sliding around the repaired tendon segment and this complex was more functional both biomechanically. No adhesions restricting the tendon movements were observed around the seprafilm® encircled areas. Many adhesions were observed around the repaired areas in group I. Also, it was observed that the seprafilm® encircled tendons were biomechanically stronger to the tensile forces than the control group. As a result; wrapping seprafilm® around repaired tendon segments prevents adhesions significantly without disturbing the tendon nutrition and natural healing time. Key words: Tendon repair, Adhesion, Seprafilm®
The affect of seprafilm on the adhesion formation and tendon healing after flexor tendom repair
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Ortopedi ve Travmatoloji