Çocuklarda göğüs ağrısı - Yılmaz, Erdal; Akarsu, Saadet; Doğan, Yaşar; Aydin, Mustafa; Kılıç, Mehmet; Aygün, Denizmen (My University, 2002)
AMAÇ: Göğüs ağrısı çocukluk çağında oldukça sık karşılaşılan bir problemdir. Bu çalışmanın amacı çocuklarda göğüs ağrısının nedenleri ve epidemiyolojisini araştırmaktır. GEREÇ VE YÖNTEM: Yaşları 5 ile 16 yaş arasında değişen 160 çocuk değerlendirildi. Yakınma süresi bir aydan uzun olanlar kronik göğüs ağrısı olarak kabul edildi. Elektrokardiyogram olguların % 80'sinde, ekokardiyografi % 65.6'sında yapıldı. BULGULAR: Göğüs ağrısının en sık nedenleri idiyopatik (%50.6) ve kas-iskelet sistemi (% 14.4) ile ilgili nedenlerdi. Kardiyak nedenler % 6.9 oranında bulundu. Olguların % 39.4'ü akut, % 60.6'sı kronikti. Nonorganik etyolojili grubun çoğunluğunda yakınmalar kronikti (p<0.01). Adolesanlarda idiyopatik ve psikojenik nedenlerin olma ihtimali daha fazla idi (p<0.05). SONUÇ: Göğüs ağrısı çocuklarda genellikle benigndir ve sıklıkla kardiyak patolojiyle ilişkili değildir
Keywords: Çocuk; Göğüs ağrısı; Etiyoloji; Epidemiyoloji; Elektrokardiyografi