Elazığ evsel atıksu arıtma çamurlarında organik madde içeriğinin ve C/N oranının belirlenmesi - İpek, Ubeyde; Öbek, Erdal; Hasar, Halil; Seven, Pınar Tatlı; Çınarcı, Berrin (My University, 2001)
Atıksu arıtma tesislerinde ortaya çıkan arıtma çamurları tarım alanlarında yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Arıtma çamurlarının bitki besin elementleri (C, N ve P gibi) yönünden zengin oluşu nedeniyle gübreleme ihtiyacını önemli ölçüde azalttığı, ekonomik ve ekolojik açıdan da önemli yararlar sağladığı bilinmektedir. Organik bir gübrenin gerçek değerini belirlemede C/N oranının bilinmesi büyük önem taşımaktadır. C/N oranı büyük olan gübreler toprağa ilave azot verilmeden kullanıldıkları zaman bitkilerde azot noksanlığına yol açabilmektedir. Bu çalışmada, Elazığ Evsel Atıksu Arıtma Tesisi kurutma yataklarında elde edilen arıtma çamurlarında organik madde miktarları ile C/N oranları araştırılmıştır. Analizlerin yapıldığı dönemlerde karbon miktarının $\\%$ 24.72-24.87, azot miktarının $\\%$ 3.11-3.87 arasında değiştiği ve C/N oranının ise 6.41-6.95 arasında olduğu ve bu oranın da tarımsal amaçlı gübre kullanımı için uygun bir oran olduğu görülmüştür. Ayrıca arıtma çamurlarında ham proteinin $\\%$ 19.49-24.18, ham yağın $\\%$ 2.62-5.13, ham selülozun $\\%$ 11.80-16.12, azotsuz öz maddenin $\\%$ 12.16-16.33 miktarları arasında değiştiği belirlenmiştir.
Keywords: Yeşil; Sürdürülebilir Bilim ve Teknoloji; Tarımsal Ekonomi ve Politika; Çevre Bilimleri; Ziraat Mühendisliği; Bitki Bilimleri; Çevre Mühendisliği; Mühendislik; Kimya; Ziraat; Toprak Bilimi