HZ. MUHAMMED'iN HlRiSTiYANLARLA YAPMIŞ OLDUGU DiPLOMATiK MÜNASEBETLERiN EVRENSEL BOYUTU - Ünalan, Sıddık; Öztürk, Hakan (Fırat University, 2007)
İslam'a davet mektupları vasıtasıyla sağlanan devlet bazındaki· münasebet (diyalog), daha sonraki dönemlerde ve günümüzde örnek teşkil etmesi bakımından oldukçg önemlidir. Hz. Peygamber'in elçileri vasıtasıyla mek"tlıp göndererek İslam'a davet ettiği hükümdarlardan altısı Hıristiyan dır. Bu şekilde bir diyaloga katılım, İslam adına olumlu sonuçlar sağlayacak doğrultuda gerçekleşmiştir. Özellikle Hz. Peygamber'in, Necran Hıristiyanları ile yaptığı antlaşma, İslamHıristiyan münasebetlerinin bazı çerçevelerini çiznıektedir. Öncelikle Kur'an vasıtasıyla ebi-i kitap sayılan Hıristiyanlar, Hz. Peygamber'in fiili uygulamalarıyla da bazı imtiyazlar elde etmişlerdir. Genel karakter olarak İslam-Hıristiyan münasebetinde milsamaha hakim unsur olmuştur. Tarihi seyir içinde Hz. Peyganıber İslam adına gereken hoşgörüyil göstermiş fakat Hıristiyanlar bunu ihlal etmiştir. Bu yaklaşım sonraki tarihi seyirde de gözlemlenmiş ve günümüzde de aynı şekilde devam ettirmişlerdir. Müslüman hükümdar ve devletin engin hoşgörü ve müsamaha ruhu Hıristiyanların taraflı tutumlarıyla karşılarında haçlı ruhunu bulmuş ve mücadele etmek zorunda kalmıştır. Sonuçta, sempatik bir havayla başlayan İslam-Hıristiyan diyalogu, çeşitli platformlar da Hıristiyanlığın istila hareketleriyle ciddi boyutlar kazanmıştır. Günümüzde de Hıristiyan misyoner ve müsteşrikler vasıtasıyla İslam taciz edilerek diyalog soğuk savaşa dönüşmüştür.
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları