Tel erozyonda işleme parametrelerinin teldeki aşınma krater boyutlarına etkisinin istatistiksel incelenmesi - Tosun, Nihat; Çoğun, Can; İnan, Ali (My University, 2002)
Bu çalışmada, tel erozyon ile kesmede işleme parametrelerinin teldeki aşınma krater boyutlarına etkisi istatistiksel olarak araştırıldı. Deneyler, farklı puls süresi (300, 500, 700 ve 900 ns), açık devre gerilimi (80, 100 ve 270 V), tel ilerleme hızı (5, 8 ve 12.5 m/dak) ve dielektrik sıvı püskürtme basıncı (6, 12 ve 18 kg/cm2) gibi işleme koşullan altında faktöriyel deneysel tasarım kullanılarak yapıldı. Deneylerde 0.25 mm çapında pirinç tel ve 0.28 mm kalınlığında Ç4140 çelik iş parçası kullanıldı. Yapılan istatistiksel çalışma neticesinde, puls süresi ve açık devre geriliminin krater boyutları üzerinde etkili olduğu, tel ilerleme hızının ve dielektrik sıvı püskürtme basıncının etkisinin önemsiz olduğu belirlenmiştir.
Keywords: İmalat Mühendisliği; İstatistik ve Olasılık