MESANE TÜMÖRLERİNDE KLOR İYON KANALLARININ ETKİSİ - ÖZER, MÜSLÜM (Fırat Üniveristesi, 2021)
Mesane kanseri genitoüriner kanserler içinde ikinci sıklıkta görülmekte olup, üçüncü sıklıkta ölüme sebep olmaktadır ve yaklaşık %20'si ölüm ile sonuçlanmaktadır. Bu çalışmada patolojik olarak mesane tümörü saptanan hastalardaki klor (Cl-) iyon kanallarının varlığının ve etkinliğinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Mayıs 2016 Ocak 2018 tarihleri arasında hematüri şikâyeti ile Üroloji Kliniği'ne başvurup yapılan tetkiklerde (üriner ultrasonografi (USG), bilgisayarlı tomografi (BT) ürografi vb.) mesane tümörü ön tanısı ile sistoskopi ve transüretral rezeksiyon tümör (TUR-T) operasyonu yapılan 55 mesane tümörlü hasta ve kontrol grubu olarak 30 hasta olmak üzere 85 hasta çalışmaya dahil edildi. Elde edilen materyaller tıbbi genetik laboratuvarında Real time polimer zincir reaksiyonu (RT-PCR) tekniği kullanılarak değerlendirmeye tabi tutuldu. Normal ve tümörlü dokulardaki ilgili gen ekpresyonlarının belirlenmesi için Spearman Korelasyon testi, normal ve tümörlü dokulardaki ilgili gen ekpresyon pozitifliklerinin karşılaştırılması için ki kare analizleri kullanılacaktır. P<0,05 değeri istatistiksel açıdan anlamlı kabul edilmiştir. RT-PCR tekniği kullanılarak yapılan çalışmamızda klor iyon kanalı 3 (CIC-3) gen ekspresyonunun tüm kanser dokularında kontrolle karşılaştırıldığında anlamlı olarak arttığı gözlenirken, klor iyon kanalı 1 (CIC-1) gen ekspresyonunda ise kontrol grubuna göre anlamlı bir artış saptanmamıştır. Çalışmamızda özellikle CIC-3 ile ilgili elde ettiğimiz veriler, insanlarda mesane tümörünün tedavisinde kullanılabilmesi yönünden umut vericidir. Bu konu hakkında yapılacak daha geniş katılımlı çalışmalar olası yeni medikal tedavi modellerinin gelişmesini sağlayacaktır. Anahtar sözcükler: Mesane, Tümör, Klor, İyon Kanalı.

Bladder cancer is encountered as the second common cancer among genitourinary cancers and is considered to be the third common cause for death with its mortality ratio of 20%. In this study we aimed to evaluate the presence and the effectivity of the clor (Cl-) ion channels in patients with bladder cancer histopathologically. A total of 85 patients consisting 55 with a history of cystoscopy and transuretral resection tumor (TUR-T) operation because of bladder cancer diagnosis after performing diagnostic tools (urinary ultrasonografi (USG), computed tomografi (CT) urography) because of haematuria and 30 controls were included in study. Collected samples were evaluated in the medical genetics laboratory by using Real time polymerase chain reaction (RT-PCR) method. Spearman correlation analysis was performed in order to determine the gen expression and Chi-Square test was used in order to compare the gene expression positivity in the normal and cancer tissue. Values p<0,05 are considered as to be statistically significant. Clor ion channels 3 (CIC-3) expression is found to be higher in the cancer tissue by comparing to the control but there was no statistically significant difference in the CIC-1 gene expression. The results we have achieved especially on CIC-3 may be considered as encouraging for the future therapy of bladder cancer. New studies with larger numbers will be helpful for developing new treatment modalities. Key words: Bladder. Tumor, Chlorine, Ion Channels.
Effect of chlorine ion channels on bladder tumors
Keywords: Üroloji