YENİ BİR ANAHTARLI RELÜKTANS MOTORUN TASARIMI VE AKIM KONTROLÜ - OMAÇ, ZEKİ (Fırat Üniveristesi, 2006)
Bu çalışmada gürültüye neden olan radyal kuvveti azaltmak amacıyla statorunda 18kutup, rotorunda ise 12 kutup bulunan yeni bir anahtarlı relüktans motor (ARM) tasarlanıpüretilmiştir.İncelenen ARM modelinin manyetik alan dağılımını görmek ve üretilebilecek en büyükmomenti tespit edebilmek amacıyla Sonlu Elemanlar Yönteminde incelenmiştir. Buincelemenin sonucu ARM'nin alan dağılımı ve rotor konumuna bağlı olarak ürettiği momentindeğişimi hesaplanmıştır. Ayrıca incelenen Ns/Nr=18/12 kutuplu ARM modeli ile beraberNs/Nr=6/4 ve Ns/Nr=12/8 kutuplu üç fazlı iki ayrı ARM modellerinin radyal kuvvetlerihesaplanmıştır. Üç ARM modelinin hava aralığı, stator dış çapı ve rotor dış çapı gibi fizikselboyutları aynı alınmıştır. Farklı stator ve rotor kutup sayılarında aynı tepe değer moment üretimiiçin bir rotor kutbuna etki eden radyal kuvvet bakımında söz konusu üç ARM modelikarşılaştırılmıştır. Sonuç olarak, Ns/Nr=18/12 kutuplu ARM'nin bir kutbuna etki eden radyalkuvvetin en az olduğu tespit edilmiştir. Radyal kuvvet sonucu oluşan titreşim ve gürültüNs/Nr=18/12 kutuplu ARM'de dört kat azaltılmıştır.İncelenen ARM sürücünün performansını belirlemek amacıyla TMS320LF2407Asayısal sinyal işlemcisini kullanarak ARM sürücünün kapalı çevrim hız ve akım kontrolüyapılmıştır. Ayrıca, bilgisayarda incelenen ARM sürücünün modeli oluşturularak benzetimsonuçları elde edilmiştir. Tasarlanıp üretilen yeni ARM sürücünün üstün davranışı benzetimsonucunda elde edilen sonuçlar, deneysel ölçülen sonuçlar ile karşılaştırılarak ortaya konmuştur.Anahtar Kelimeler: Anahtarlı Relüktans Motor, Akım Kontrol, Sayısal Sinyal İşlemci.XI
Design of a new switched reluctance motor and its current control
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği