SİYASAL PARTİLERİN HALKLA İLİŞKİLER ÇALIŞMALARI VE SEÇMEN MEMNUNİYETİ (ELAZIĞ İLİ ÖRNEĞİ) - ŞENER, YEŞİM (Fırat Üniveristesi, 2019)
Siyasal halkla ilişkiler, siyasal iletişim sürecinin en demokratik yöntemlerinden biridir. Bu demokratik sistem içerisinde ise ikna kavramı oldukça önemlidir. Demokratik sistemin ikna unsuruna dayanmasından dolayı halka verilen önem de zamanla anlaşılmıştır. Halka verilen önemin anlaşılması sonucu siyasal iletişim süreci de değişmiş ve siyasal halkla ilişkiler faaliyetleri oldukça sık yapılmaya başlanmıştır. Siyasal halkla ilişkiler faaliyetlerinin sık yapılmasıyla birlikte seçmenler ile siyasal partiler arasında karşılıklı iletişime dayalı bir süreç ortaya çıkmıştır. Özellikle yeni iletişim teknolojilerinin gelişmesiyle beraber seçmenlerin de artık siyasal sürece aktif olarak katılmasının önü açılmıştır. Böylece siyasal aktörler, seçmenlere gerekli bilgileri aktarırken; seçmenler de duygu, düşünce, istek ve beklentilerini siyasal aktörlere iletebilme olanağına sahip olmuştur. Yapılan bu çalışmayla yeni iletişim teknolojileri başta olmak üzere kitle iletişim araçlarıyla yapılan siyasal halkla ilişkiler çalışmalarının seçmenlerin duygu, düşünce, tutum ve davranışları üzerindeki etkisi ölçülmeye çalışılmıştır. Çalışmaya Elazığ'da yaşayan 1.127 örneklem kitlesi dahil edilmiştir. Elde edilen sonuçlar istatiksel olarak SPSS 25.0 programı ile ölçülmüş ve veriler analiz edilmiştir. Bu çalışmanın yapılması sonucunda elde edilen en önemli bulgu, siyasal partiler ile seçmenler arasında iletişim yetersizliğinin mevcut olduğudur. Bu çalışmayla siyasal aktörlerin, seçmenlere kendilerini yeterince tanıtmadığı; seçmenlerin de siyasal aktörlerle iletişim kurmada yeterince çaba sarf etmediği tespit edilmiştir.

Political public relations is one of the most democratic method of political communication process. In this democratic system, the concept of persuasion is very important. Due to the fact that the democratic system is based on the persuasion element, the importance given to the public is also understood in time. As a result of the understanding of the importance given to the public, the political communication process has also changed and political public relations activities have started to be performed quite frequently. A process of mutual communication between voters and political parties has emerged with frequent public relations activities. Especially with the development of new communication technologies, voters are now actively involved in the political process. In this way, political actors convey the necessary information to voters; voters have the opportunity to communicate their feelings, thoughts, wishes and expectations to political actors. It has been tried to measure the effects of political public relations studies, especially new communication technologies, on the feelings, thoughts, attitudes and behaviors of the voters with this study. A total of 1.127 sample population living in Elazığ was included in the study. The results were statistically measured by SPSS 25.0 program and the data were analyzed. The most important finding of this study is that there is a lack of communication between political parties and voters. In this work, it was stated that political actors did not adequately introduce themselves to voters; It was also determined that the voters did not make enough efforts to communicate with the political actors.
Political parties public relations studies and voter satisfaction (Elazığ city example)
Keywords: İletişim Bilimleri; Siyasal Bilimler