KAMU VE ÖZEL SAĞLIK KURULUŞLARINDA HEKİM-HASTA İLİŞKİLERİ ÜZERİNE SOSYOLOJİK BİR ARAŞTIRMA (MALATYA ÖRNEĞİ) - YILMAZ, ELMAS KILIÇ (Fırat Üniveristesi, 2001)
Bu çalışmanın konusu; "Kamu ve Özel Sağlık Kuruluşlarında Hekim- Hasta İlişkilerinin Malatya Örneğinde Sosyolojik Olarak IncelenmesF'dir. Bu araştırma, bazı varsayımların test edilmesi ve mevcut durumun tespitine yöneliktir. Yapılan çalışma bizi şu sonuçlara ulaştırmaktadır: Sağlık sisteminin düzenli işlemesinde hekim-hasta ilişkilerinin uyumlu olması çok önemlidir. Hekim-hasta ilişkilerinin olumsuz olmasının hekimlerden ve hastalardan kaynaklanan nedenleri vardır. Hekimlerden kaynaklanan nedenlerin başında, hekimin hizmet verdiği toplumun sosyo-kültürel ve sosyo ekonomik özelliklerini bilmemesi veya bunları dikkate almaması gelir. Bir diğer neden, daha evvel de belirttiğimiz gibi, hekimlerin sosyo ekonomik yönden iyi durumda olan hastalara karşı tutum ve davranışlarının olumlu, sosyo-ekonomik statüsü düşük olan hastalara tutum ve davranışlarının pek olumlu olmamasıdır. Hekimlerin mesleklerinin toplumda prestij kaybetmesi, maaşlarının yetersizliği, kendilerini meslekî açıdan yenileyememeleri, sağlık mevzuatının eksikliği ve meslekî örgütlenmelerinin eksik olması gibi kendilerine özgü sorunlarının olması da hastaları ile olan ilişkilerini olumsuz yönde etkilemektedir. Hekimlerin, hastalara karşı otoriter ve resmî olmaları da ilişkiyi olumsuz yönde etkiler. Hastaya hastalığı ile ilgili yeterli bilgiyi vermemek, ilaçlarıII hakkında detaylı açıklama yapmamak, hastanın konuşmasına izin vermemek gibi davranışlar hekimlerde yaygındır. Hekim-hasta ilişkilerinin, hastalardan kaynaklanan olumsuzluklarının nedenleri ise; özellikle zührevî hastalıklarda hekimden çekinmeleri, yazılan reçetede eğer çok ilaç veya iğne yoksa tedaviye inanmamaları, hekime soru sormamalarıdır. Gereksiz ayrıntılarla hekimin zaten kısıtlı olan vaktini almaları da hekim-hasta ilişkisini olumsuz yönde etkileyen hastalara ait faktörlerdendir.
A Sociological research about the relation between doctors and patients in public and private health foundations (example of Malatya)
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Sosyoloji; Sociology