Fen Eğitiminde Dünya Ölçeğinde Bazı Ülkelerin Karşılaştırması - Özcan, Cansu; Gücüm, Berna (Fırat University, 2020)
Günümüzde, gelişmiş ülkelerinin eğitim sistemlerini ve eğitim alanındaki reformları takip etmek ülkemiz eğitim sistemimizin geliştirilmesi sürecine katkıda bulunacaktır. Bu bağlamda Uluslararası sınavlarda yüksek başarı gösteren beş ülke ile ülkemizin karşılaştırma çalışması yapılmıştır. Ayrıca, ele alınan diğer ülkelerin ana dil bakımından farklılık göstermesi neticesinde Kanada ve Türk fen eğitim programı belirlenen başlıklar çerçevesinde sunulmuştur. Araştırma bir karşılaştırma çalışması olup, bu karşılaştırma çalışmasını gerçekleştirmede doküman analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, ilk olarak Çin, Finlandiya, Japonya, Kanada, Singapur ve Türkiye eğitim sistemlerinin fiziki koşulları bakımından benzerlik ya da farklılıkları, ikinci olarak Türkiye ve Kanada ortaöğretim 8. sınıf fen eğitimi programlarının benzerlik ya da farklılıkları incelenmiştir. Kanada ve Türkiye fen eğitim programları kazanım, belirlenen konular ve toplam ders saatleri bakımından çarpıcı durumlar ortaya çıkarılmıştır. İncelenen ülkelerin fen eğitimi programında fen okuryazarı birey yetiştirme hedeflerinin ortak olduğu fakat bunu gerçekleştirmede program bakımından farklılıklar olduğu saptanmıştır.