İSLAM ÖNCESİ TÜRK KÜLTÜRÜNDE YILDIZLARLA İLGİLİ İNANIŞLAR - Kıyak, Abdulkadir (Fırat University, 2010)
Türklerin dini tarihi içerisinde gök kültüyle beraber göğün çadırı altında yer aldığı şeklinde telakki edilen yıldızlar da kutsal kabul edilmiştir. Türkler yıldızları hiçbir zaman Tanrı olarak kabul etmemekte sadece onlara kutsallıklar izafe etmektedir. Türklerin inanç yapısında yıldızlar günün çekildiği anda Tanrı’nın insanoğluna gönderdiği ışığı indirdiğinden ve kötülüklerin anası kabul edilen karanlığı kovduğundan dolayı bir koruyucu iye olarak görülmüştür. Bizde bu çalışmamızda Türklerde yıldızlarla ile ilgili inanışların ne zaman oluştuğu, hangi şartlar ve etkiler çerçevesinde meydana geldiğini ve bu gök cisimleri ile ilgili inanışlarda tespit edilen ritüellerin ne anlama geldiği üzerinde durduk.
Pre- Islamic Beliefs in the Turkish Culture Related with the Stars
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları