1869 MAARiF-i UMUMiYE NiZAMNAMESi VE ÖGRETMEN YETiŞTiRME TARiHiMiZDEKi YERi - Altln, Hamza (Fırat University, 2008)
Tanzimat Dönemi'nin eğitim tarihine başlıca katkısı Fransızların istekleri göz önüne alınarak Sadullah Paşa tarafından kaleme alınan Maarif-i Umumiye Nizarnnam esi' dir. Bu Nizarnname ile herkes için zorunlu ilk öğretim, müfredat programlarının geliştirilmesi, tüm köylerde sıbyan okulları, tüm kasabalarda ruşdiye, bütün şehirlerde idadi, başlıca merkezlerde sultani açılması amaçlanmaldaydı. İstanbul'da bir üniversite kurulması, İstanbul'da erkekler ve kadınlar için öğretmen okullarının açılması da Nizamnamenin hedefleri arasındaydı. Nizarnname Darulmuallimin'i ve Darülmuallimat'ı ayrı ayrı olarak ele almaktaydı. 57- 67 arası on madde Darulmuallimin ile 68 ile 78 arasındaki maddeler ise Darülmuallimat ile ilgili maddelerdi.
Ordinance of General Education in 1869 and The Place of Educating Teachers in Our History
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları