Satın alma gücü paritesi G7 Ülkeleri çin geçerli mi? - Ozcan, Burcu (My University, 2012)
Satın alma gücü paritesi (SAGP) ortak bir para birimi cinsinden ifade edildiginde, ulusal ve yabancı fiyat düzeylerinin esit olması gerektigini ileri sürmektedir. SAGP, mal piyasası arbitrajının ülkelere karsı fiyatlardaki pariteyi yürürlüge koydugu fikrine dayanmakta olup mutlak ve nispi türleri arasında bir ayrım ile açıklanabilmektedir. SAGP oldukça genis çaplı bir ampirik merak dogurmustur. Fakat tutarlılıgı konusunda bir uzlası söz konusu degildir. Geçerliligini test etmek üzere birçok ampirik teknik kullanılmaktadır. Bu çalısmada ise G7 ülkeleri için 1980-2010 dönemi boyunca yatay kesit bagımlılıgı ve çoklu yapısal kırılma durumunu dikkate alan PANKPSS testini kullanarak SAGP’nin geçerliligini sınamaktayız. Sonuçlar, çogu durumda SAGP’nin geçerliligini teyit etmektedir.
Keywords: İktisat