OSMANLI iMPARATORLUGU'NUN SON DÖNEMLERiNDE MÜHTEDi ÇOCUK MANZARALARI - Aslan, Hallde (Fırat University, 2009)
Diğer dinlerden ayrılarak İslam dinini seçmek olarak tanımlayabileceğimiz ihtida olgusunun pek çok yönü vardır. Dönem dönem resmi veya gayrı resmi platformda sebepleri, sonuçları ve sürecinde meydana gelen değişiklikler tartışılmış, tarihi arkaplan göz önünde bulundurularak değerlendirilmesi gerektiği kanaatine varılmıştır. Nazik bir dönem olan, Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemleri olarak nitel~yebileceğimiz Tanzimat döneminde de ihtidanın resmi prosedürü belirlenmiş olmakla birlikte, pratikte yetişkin erkeklerde, kadınlarda ve çocuklarda farklılaştığı tespit edilmiştir. Bu çalışmada arşiv belgeleri ışığında ihtida çocuk açısından aktarılmaya çalışılırken,-dönemin nezaketi ve· hukuki çerçevenin yanı sıra psiko-sosyal yönler de göz önünde bulundurulacaktır ..
The Views of Converted Children in the Last Period of Ottoman Empire
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları