AASHTO-86 yöntemine göre üstyapı tabakalarının ekonomik analizi - Kök, Baha Vural; Kuloğlu, Necati (My University, 2007)
AASHTO-86 tasarım yönteminde, üst yapı sayısı (SN) taban zemini taşıma gücüne, toplam eşdeğer standart dingil yükü (ESDY) sayısına, güvenilirlik seviyesine, standart sapmaya ve hizmet kabiliyeti indeksine göre tespit edilir. Üstyapı sayısının; tabaka kalınlıkları ile çarpılan izafi mukavemet ve drenaj katsayılarının toplamına eşit ve büyük olması gerektiği için bir çok kombinasyon ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada tasarım kriterinde yer alan parametrelerin alabileceği farklı değerlerle ortaya çıkan 441000 seçenek AASHTO-86 yöntemine göre MATLAB programı kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuçta, üstyapıyı oluşturan tabakaların değişik toplam eşdeğer standart dingil yükü sayılarına göre en ekonomik kalınlıkları, taban zemini taşıma gücünün üstyapı maliyetine etkisi, dingil yükü sayısı ve taban zemini taşıma gücü ile maliyet arasındaki matematiksel ilişki ile en uygun ve ekonomik temel, alttemel cinsleri tespit edilmiştir.
Keywords: İnşaat Mühendisliği