HİDROJEN İYONU İLE HİDROJEN MOLEKÜLÜ ETKİLEŞMESİNDE KUASİKLASİK YÖRÜNGE METODU KULLANILARAK REAKSİYON TESİR KESİTLERİNİN HESAPLANMASI - MUZ, İSKENDER (Fırat Üniveristesi, 2009)
Bu çalışmada Kuasiklasik yörünge metodu kullanılarak H++H2 reaksiyonu için reaksiyon ihtimaliyetleri, toplam tesir kesitleri ve reaksiyon hız sabitleri hesaplandı.Reaksiyon ihtimaliyetleri, tesir kesitleri ve hız sabitlerinin hesaplanması için F. J. Aoiz in geliştirdiği kuasiklasik yörünge kodları kullanıldı. Potansiyel enerji yüzeyi detaylı olarak test edildi. Kuasiklasik yörünge metodu hesaplamalarında, başlangıç şartları Monte-Carlo deneme metodu kullanılarak ve Hamilton denklemlerini integre etmek için her bir zaman adımında Hamming metodu kullanıldı. Hem toplam enerji hem de açısal momentumun korunumu dikkatli bir şekilde kontrol edildi.0.005 ? 1.6 eV enerji aralığında reaksiyon ihtimaliyetlerini hesaplamak için rastgele ve düzenli olarak seçilen 200.000 yörünge grubu hesaplandı.Kuasiklasik yörünge metodunda reaksiyon ihtimaliyetlerinden toplam tesir kesitleri elde edildi. Belli bir başlangıç kuantum durumu için bütün enerjiler üzerinden toplam tesir kesitinin Boltzman dağılımı yardımıyla ortalaması alınarak reaksiyon hız sabitleri hesaplandı.

In this study, the reaction probabilities, total cross section and rate constants of the H++H2 reaction have been calculated by means of the quasiclassical trajectory method.The quasiclassical trajectory code developed by F. J. Aoiz has been used for the calculation of reaction probabilities, cross-sections and rate coefficients. Potantial energy surfaces was tested as a detail. The quasiclassical trajectory method calculations employed a standart Monte Carlo sampling of the initial conditions and the step adoptive Hamming method has been used to integrate the set of Hamilton equations. We have carefully checked the coservation of both the total energy and angular momentum.Reaction probabilities as a function of collision energy have been calculated by running a batch of 2x105 trajectories at randomly and uniformly sampled collision energies fort he range of 0.005 ? 1.6 eV for a zero impact parameter.Total cross sections have been obtained from the corresponding quasicalssical reaction probabilities. The initial state selected reaction rate constants were calculated by Boltzmann averaging of the total cross section over all energies.
The calculation of reaction cross sections for interacton of hidrogen ion with hydrogen molecule using the quasiclassical trajectory method
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği