AN EXPLORATORY STUDY ON THE RELATIONSHIP BETWEEN CULTURAL TIGHTNESS AND INNOVATIVEBEHAVIOR IN ORGANIZATIONS - MOHAMMED, CHALANK HAWAR (Fırat Üniveristesi, 2022)
Kültürün örgütsel sonuçlar üzerindeki etkisinin yaygın olarak bilinmesine rağmen, mevcut araştırmalar çoğunlukla değer merkezli bir yaklaşımı benimsemiş ve çalışma ortamlarındaki ortak normlar ve davranışsal kısıtlamalar gibi dış faktörlerden ziyade esas olarak çalışanların içsel değerlerine odaklanmıştır. Literatürdeki bu boşluğu fark eden bu tez, sosyal normların gücü (yani, normların açıklığı ve yaygınlığı) ve yaptırımların gücüyle (yani, normlardan sapma için tolerans miktarı) ilgili olan örgütsel kültürel sıkılık kavramına odaklanmaktadır. Daha spesifik olarak burada sunulan çalışma, örgütsel kültürel sıkılık ile örgütlerdeki yenilikçi davranış arasındaki ilişkiyi araştırmaktadır. Irak'ın Duhok Valiliği'nde bilişim sektöründe faaliyet gösteren kuruluşların 120 çalışanından ve onların ekip liderlerinden veri toplayan bu çalışma, örgütsel kültürel sıkılık ile çalışanların yenilikçi davranışları arasında negatif yönlü bir bağlantı olduğunu göstermiştir.

Although the impact of culture on organizational work outcomes is widely recognized, extant research has mostly adopted a value-centric approach, focusing mainly on employees' internal values rather than external factors such as shared norms and behavioural constraints in work settings. Recognizing this gap in the literature, this thesis focuses on the concept of organizational cultural tightness, which pertains to the strength of social norms (i.e., clarity and pervasiveness of norms) and the strength of sanctioning (i.e., the amount of tolerance for deviance from norms) in organizations. More specifically, the study presented here investigates the relationship between organizational cultural tightness and innovative behavior in organizations. Collecting data from 120 employees and their team leaders from organizations operating in the different sectors in the Duhok Governorate in Iraq, this study demonstrated that organizational cultural tightness is negatively linked to employees' innovative behavior.
Örgütlerdeki kültürel sıkılık ve yenilikçi davranış arasındaki ilişkiye dair bir keşif araştırması
Keywords: İşletme