Elazığ golan kaplıcasındaki geleneksel kaplıca tedavisi uygulamalarının değerlendirilmesi - Akgün, Deniz; Oğuzöncül, Ayşe Ferdane (My University, 2014)
Amaç: Çalışmada Elazığ İlinde bulunan Golan Kaplıcasındaki geleneksel kaplıca tedavisi uygulamalarının özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yürütüldü. Gereç ve yöntem: Tanımlayıcı tipteki bu araştırmada kaplıca tedavisine gelen 99 kişiye yüz yüze görüşme yoluyla anket uygulaması yapıldı. Bulgular: Kaplıca tesislerinde değerlendirmeye alınan kişilerin % 54,6'sı mekanik ya da inflamatuvar nitelikteki kasiskelet sistemi hastalıklarından biri nedeniyle, % 11,1'i iscilt hastalığı nedeniyle kaplıcaya geldiğini belirtmiştir. Çalışmada değerlendirilen hastaların % 63'ü kaplıcaya başvurmasına neden olan rahatsızlığıyla ilgili olarak öncesinde bir modern tıp kurumuna başvurmadan doğrudan kaplıcaya geldiğini belirtmiştir. Çalışmada değerlendirilen hastaların % 97'si ise kaplıca tedavisi öncesi her hangi bir sağlık kontrolünden geçmediğini belirtmiştir. Sonuç: Golan Kaplıcası balneolojik özellikleri açısından bilimsel yöntemlerle planlanması durumunda kullanımı uygun olabilecek ve olmayacak pek çok hastalığın tedavisi için kullanılmaktadır.
Keywords: Tamamlayıcı ve Entegre Tıp; Sağlık Politikaları ve Hizmetleri