AEROAKUSTİĞİN TEMEL DENKLEMLERİ - ÖZGEN, FİLİZ (Fırat Üniveristesi, 2000)
YÜKSEK LİSANS TEZİ AEROAKUSTİĞİN TEMEL DENKLEMLERİ Fili/. ÖZGEN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Anabilim Dalı 2000, Sayfa: 104 Acroakustik, akışkan içinde sesin dağılımı ile ilgilidir. Çalışmamızda aerodinamik gürültü teorisinin anlaşılması için gerekli olan bazı fiziksel düşünceler incelenmiş ve çullanılan temel denklemler çıkarılmıştır. Çıkarılan bu denklemler yardımıyla akışkan içinde cayılan hız, yoğunluk ve basınç değişimleri incelenmiştir. Bu değişimler birer rahatsızlıktır. Rahatsızlıklar çok küçük olduğu için uzun mesafelere yayılmamaktadır. Akım uniform ve akışkan sıkışamaz kabul edilmiştir. Uniform akım olduğundan x loğrultusundaki değişimlerin yanında y ve z doğrultusundaki değişimlerin ihmal edildiği cabul edilmiştir. Rahatsızlıklar çok küçük ve uzun mesafelere yayılmadığı için viskozitenin /c ısı iletiminin etkisi de ihmal edilmiştir. Bu çalışmada aeroakustiğin denklemleri üzerinde durulmuş ve elde edilen rahatsızlık Icnklcmlcri Fortran 77 bilgisayar dilinde hazırlanan bir program yardımıyla sonlu farklar netodu kullanılarak sayısal olarak ve Couclıy Teoremi kullanılarak da analitik olarak çözülmüştür. Sonuçlar, Ax ve At'nuıı arasındaki ilişkiye bağlı olarak eşit ya da farklı julunmuştur. Ayrıca bu sonuçlara uygun grafikler çizilmiş, bu grafiklerde rahatsızlığın dalga lalindc küçülerek yayıldığı görülmüştür. Anahtar Kelimeler: Aeroakustik, rahatsızlık.
Basic equation of aeroacoustic
Keywords: Makine Mühendisliği; Mechanical Engineering