ÖZGÜN DEĞERLERİ KAYBOLMAYA YÜZ TUTAN BİR KONUTUN RESTORASYON VE İŞLEV ÖNERİSİ: İSTANBUL, ÇATALCA, TUĞLA EV ÖRNEĞİ - Aksoy, Ercan (Fırat University, 2024)
Tarihi yapıların yaşatılması ve korunması hem kültürün hem de tarihin gelecek nesillere aktarılmasına katkı sunmaktadır. Bununla birlikte sürdürülebilir bir toplumsal hafıza açısından da ayrıca önemlidir. Bu çalışmada İstanbul ili Çatalca ilçesinde yer alan geleneksel bir konağın mevcut durumu değerlendirilmiş ve özgün haline getirilerek yaşatılması için restorasyon kararları verilmiştir. Çatalca ilçesi yoğun konut stokuna sahip olmakla birlikte hızlı bir şekilde yapılarda bozulmalar oluşmakta ve tarihi değerleri kaybolmaktadır. Bu sebeple bölgede yer alan yapı çalışma konusu olarak belirlenmiştir. Konuta ilişkin belgeleme çalışmaları yapılmış ve rölövesi hazırlanmış, yerinde yapılan incelemeler neticesinde arşiv kaynakları da araştırılarak restitüsyon önerisi getirilmiştir, tüm veriler ışığında restorasyona yönelik müdahale kararları belirlenmiştir. Yapının özelliklerine bağlı olarak farklı işlev verilerek kullanımı uygun görülmediğinden özgün işlevi ile kullanılması gerektiği ortaya koyulmuştur. Ayrıca yapıda çok fazla değişim olduğu, günümüze kadar yapılmış yanlış uygulamalar bulunduğu ve daha sonra yapının kaderine terk edildiği anlaşılmıştır. Çalışma tarihi bir yapının niteliklerini ortaya çıkarmak, kent hafızasında yer edinen bir eseri yaşatmak ve kültürel özelliklerin sürdürülebilir olarak devam ettirilmesine imkân vermek amacıyla önemlidir.

Preservation and conservation endeavors aimed at historical structures hold significant importance in transmitting cultural and historical legacies to future generations, functioning as custodians of societal memory. This research meticulously assesses the current condition of a traditional mansion situated in the Çatalca district of Istanbul, outlining restoration strategies to restore its original character. Despite the burgeoning residential development in Çatalca, the rapid onset of structural decay poses a tangible threat to the preservation of its historical heritage, necessitating a focused examination of relevant structures in the area. Thorough documentation, meticulous surveys, archival research, and on-site inspections have been conducted, leading to the formulation of comprehensive restoration proposals and intervention strategies. Recognizing the distinctive attributes of the mansion, it becomes apparent that its restoration should prioritize maintaining its original function rather than exploring alternative uses. Furthermore, the examination uncovers numerous alterations and misguided interventions over time, emphasizing the urgent need for concerted preservation endeavors. In essence, this study holds paramount importance in revealing the intrinsic qualities of a historical structure, safeguarding its significance in the collective urban consciousness, and perpetuating the sustainable continuation of cultural nuances.
Restoration and Functional Proposal of a Dwelling on the Verge of Losing Its Original Values: Istanbul, Çatalca, Brick House Example
Keywords: Environment and Culture; Çevre ve Kültür; Cultural Studies (Other); Kültürel çalışmalar (Diğer)