OVAL KESİTLİ KANALLARDA İKİ FARKLI EĞE SİSTEMİNİN KÖK KANAL DOLGU MATERYALİNİ UZAKLAŞTIRMA ETKİNLİĞİ: MİKRO-BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ ÇALIŞMASI - KARATAŞ, ERDİ (Fırat Üniveristesi, 2021)
Kanal yenileme tedavilerinde kullanılan Ni-Ti döner aletlerinden sonra ilave enstrüman olarak kullanılan XP-Endo Finisher (FKG Dentaire, İsviçre) ve Gentlefile Brush (MedicNRG, Kibbutz Afikim, İsrail) eğelerinin oval kesitli kanallarda artık kök kanal dolgu maddesi hacim değişikliği üzerine etkilerini kıyaslamaktır. Bu araştırma kapsamında; yirmi adet çekilmiş insan mandibular küçük azı dişlerinin tek köklü, tek ve oval kesitli kanallara sahip olanları kullanılmıştır. Eşit boylarda hazırlanan köklerin 1 mm kısa olacak şekilde 15 mm çalışma uzunluğu belirlenmiştir. Aynı boyda hazırlanan kökler Protaper Universal (Dentsply Maillefer, Ballaigues, İsviçre) Ni-Ti eğe sistemi ile F4 boyutuna kadar genişletilmiştir. Kök kanalları AH Plus (Dentsply DeTrey, Konstanz, Almanya) kanal dolgu patı ve gutta-perka konları ile soğuk lateral kandensasyon yöntemi ile doldurulduktan sonra, 37 oC'de ve %100 nemli ortamda 1 ay süre ile bekletilmiştir. Daha sonra örnekler 2 gruba ayrılmış ve mikro-BT cihazı (Skyscan 1272, Bruker. Kontich, Belçika) ile ilk taramaları yapılmıştır. Örneklerin kanal dolguları elektrikli motorla çalıştırılan Protaper Retreatment eğe seti (Dentsply Maillefer, Ballaigues, İsviçre) ile uzaklaştırıldıktan sonra ilave olarak Gentlefile Brush (MedicNRG, Kibbutz Afikim, İsrail) özel kendi başlığına takılarak 6500 titreşim/dakika ile kullanılmış, diğer gruptaki kanallardan artık dolgu maddesini uzaklaştırmak için ise XP Endo Finisher (FKG Dentaire, İsviçre) kanal eğesi kullanılmıştır. Sonra örneklerin son mikro-BT taraması yapılmış ve elde edilen ham görüntüler NRecon yazılım programı kullanılarak kanal dolgu maddesi hacim değerleri hesaplanmıştır. PTUR+XP-EF ve PTUR+GFB gruplarının her ikisinde de işlem öncesi başlangıç dolgu hacimleri, işlem sonrası dolgu hacimlerine oranla anlamlı derecede fazla bulunmuştur (p<0.05). Örneklerin hacim % değişimleri Mann Whitney U testi ile karşılaştırılmış ve PTUR+XP-EF grubundaki örneklerin değişim oranı PTUR+GFB grubundaki örneklerin değişim oranına göre anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur (p<0.05). Kullanılan her iki grupta da kanal dolgu maddesini uzaklaştırmada anlamlı derecede azalma görülse de her iki grupta da kanal dolgu maddesi tam olarak uzaklaştırılamamıştır. Kanal dolgu maddesini uzaklaştırmada XP-EF eğesi GFB eğesine göre istatiksel olarak anlamlı olarak daha etkin olduğu görülmüştür. Anahtar Kelimeler: Yenilenen kök kanal tedavisi, oval kesitli kök kanalı, artık kanal dolgu maddesi, mikro-BT, Protaper, XP-endo Finisher, Gentlefile Brush

Effectiveness of Two Different File Systems to Remove Root Canal Filling Material in Oval Sectioned Canals: Micro-computer Tomography Study Complete removal of root canal fillers is crucial for the success of renewed root canal treatments. Although Ni-Ti file systems are the fastest and most effective method used to remove canal filling, recent studies have focused on the use of additional cleaning tools, as no file system has been able to provide definite success. As part of this research, twenty extracted human mandibular premolars with single root, single and oval cross-section canals were used. A working length of 15 mm was determined so that the roots prepared in equal lengths were 1 mm short Roots prepared in the same size have been extended to F4 size by the ProTaper Universal(Dentsply Maillefer, Ballaigues, Switzerland) Ni-Ti file system. After the root canals were filled with AH Plus (Dentsply DeTrey, Konstanz,Germany)root canal sealer and gutta-perka cones by cold lateral candensation method, they were left for 1 month at 37 oC and in a 100% humid environment. Then the samples were divided into 2 groups and the micro-CT device (Skyscan 1272, Bruker. Kontich, Belgium) with the initial scans were reviewed. After the canal fillings of the samples were removed with the Protaper Retreatment file set (Dentsply Maillefer, Ballaigues, Switzerland) powered by an electric motor, the Gentlefile Brush (MedicNRG, Kibbutz Afikim, Israel) was attached to its special head and used with 6500 vibrations/min. The final micro-CT scan of the samples was then performed and the raw images obtained were calculated using the Nrecon software program and the volume values of the canal filler were calculated. In both PTUR+XP-EF and PTUR+GFB groups, initial fill volumes before processing were significantly higher than post-processing fill volumes (p<0.05). Changes in volume % of samples were compared with the Mann Whitney U test, and the change rate of samples in the PTUR+XP-EF Group was significantly higher than the change rate of samples in the PTUR+GFB group (p<0.05). Although there was a significant decrease in the removal of the canal filler in both groups used, the canal filler could not be completely removed in both groups. It was found that the XP-EF file was statistically significantly more effective in removing the canal filler than the GFB file. Key words: retreatment, oval section root canal, residuel canal filling material, micro-CT, Protaper, XP-endo Finisher, Gentlefile Brush
Effectiveness of two different file systems to remove root canal filling material in oval sectioned canals: Micro-computer tomography study
Keywords: Diş Hekimliği