YUMURTALIK İLÇESİNİN (ADANA) BEŞERİ VE İKTİSADİ COĞRAFYASI - EREN, ADEM (Fırat Üniveristesi, 2019)
Yumurtalık ilçesi Akdeniz Bölgesinde Adana Bölümü içerisinde Adana ili sınırları içerisinde Akdeniz kıyısında yer almaktadır. İlçe güneyinde Akdeniz, kuzeyinde Ceyhan ve Yüreğir ilçeleri batısında Karataş ilçesi ve doğusunda İskenderun körfezi ile sınırlandırılmaktadır. İlçe toplamda 18 köy ve 4 mahalleden oluşmaktadır. İlçenin toplam yüz ölçümü 529km²'dir. İlçenin toplam Nüfusu 1935 yılında 9105 kişidir. İlçe nüfusu 1935 yılından 1960 yılına kadar olan dönemde artış hızı çok yüksektir. 2000 yılına kadar olan dönemde ise nüfus artış hızı önceki döneme göre artsa da, nüfus sürekli azalmaktadır.2000 yılından sonra ise ilçe nüfusu günümüze doğru azalmaktadır. İlçede nüfusun en fazla olduğu yıl 2000 yılıdır (22575). Günümüzde ise ilçe nüfusu 17211 kişidir. Yumurtalık ilçesinde yerleşmelerin tarihi incelendiğinde, MÖ 400'lü yıllarda büyük İskender'in Makedonyalı komutanları tarafından kurulmuş bir liman şehridir. İlçe 1926 yılına kadar kaza iken 1926 yılında nahiye yapılıp Ceyhan'a bağlanmıştır. Daha sonra 1959 yılında ise Ceyhan'dan ayrılıp ilçe olmuştur. İlçedeki kırsal yerleşmeler incelendiğinde toplu bir yerleşme özelliği göstermektedir. İlçenin toplam arazisi 529 km²'dir. Bu arazinin 310 km² si tarım alanlarında oluşmaktadır bu tarım alanlarının 230 km² si sulana bilir tarım arazileridir. İlçede ayrıca 260km²'lik bir orman alanı ve 164km²'lik bir tabiat koruma alanı bulunmaktadır. İlçede geçim kaynağı olarak tarım ve hayvancılık yapılmaktadır. Tarım ürünlerinden en fazla yetiştirilen ürünler karpuz, portakal ve pamuktur. Son yıllarda DSİ tarafından sulama kanallarının artması ile ilçede meyve yetiştiriciliği artmıştır. Ayrıca balıkçılık önemli geçim kaynaklarındandır. Çok zengin bir turizm potansiyeline sahip olan ülkemizin, 21. Yüzyılın gelişmiş ve güçlü Türkiye'sinin hazırlanmasında Turizm sektöründen daha fazla yararlanabilmesi gerekmektedir. Ülkemiz gerek doğal, gerek tarihi ve kültürel zenginlikleri bakımından turizmin gelişmesine olanak tanıyan uygun koşullara sahiptir. Ülkemizin bu koşulları yanı sıra tarihi ve coğrafi konumunun ortaya çıkardığı diğer avantajlarını da devreye sokması durumunda dünya turizm pazarından daha yüksek oranda yararlanması mümkün olacaktır (Akova, 1997, s. 264). Çeşitli medeniyetlerin hüküm sürdüğü bir coğrafyada yer almasından dolayı tarihi eser bakımından oldukça zengindir. İlçenin merkezinde yer alan yazın özellikle yerli turistlerin gözdesi olan son derece berrak ve temiz bir tabii plajı vardır. Aynı zamanda içeri girdikçe sığlaşan ve yer yer bataklıklardan oluşan geniş bir körfez mevcuttur. Bu körfez ve dalyan çok çeşitli kuş cinsine ve balık yetiştiriciliğine ev sahipliği yapmaktadır.

Yumurtalık district is located on the Mediterranean coast within the Adana part of the Mediterranean Region within the borders of Adana province.The district is bounded by the Mediterranean to the South, Ceyhan and Yüreğir districts to the North,Karataş district to the West and the İskenderun Bay to the East. The district consists of 18 villages and 4 neighborhoods. The total acreage of the district is 529 km². In 1935, total population of the district was 9105 people. The rate of the population growth of the district from 1935 to 1960 was very high.Before 2000, even though the rate of the population growth increased compared to the previous period,the number of population has been decreasing. Since 2000, the population of the district has been decreasing. The number of the population in the district was the highest in 2000. At the present time, the population of district is 17211 people. When the history of the settlements is examined in the Yumurtalık District, it is a port city founded by Macedonian Commanders of Alexander the Great in 400 B.C. The district was county until 1926 and, in 1926, it became a township and was connected to Ceyhan. Later on, Yumurtalık left Ceyhan and became the district. When the rural settlements in the district are examined, it shows a mass settlement. The total area of the district is 529 km². 310 km² of this land is an agricultural area, 230 km² of this area is irrigable agricultural land.In addition, the district has a forest area of 260 km and a nature reserve area of 164 km². Agriculture and animal husbandry are made in the district as a source of livelihood. The most grown agricultural products are watermelon, orange and cotton. In recent years, fruit growing has increased in the district with increasing irrigation channels by State Hydraulic Works(DSI) fishing is also an important source of livelihood in the district. As our country has a very rich tourism potential, Turkey must be able to benefit more from the tourism sector for the preparation of the 21st century advanced and powerful country. Our country has suitable reservations which allow tourism to be developed in terms of natural, historical and cultural wealth. In addition to these reservations, our country will also be able to benefit from the world tourism market in a higher rate, if other advantages of its historical and geographical position are put in place (Akova, 1997, s. 264). It is very rich in terms of historical artifacts due to its geographical location, where various civilizations prevailed before. There is a extremely luminous and clean natural beach in the center of the district, which is the ear of the local tourists especially in summer. At the same time, the district has a wide bay, which is shallow as it gets inside and comprises of marshlands from place to place. This bay and Dalyan are host a wide variety of bird species and fish farming.
Human and economic geography of Yumurtalik district (Adana)
Keywords: Coğrafya