Santral seröz koryoretinopatinin optik koherens tomografik paternleri - Turgut, Burak; Ergen, İrfan (My University, 2013)
Amaç: Santral seröz koryoretinopati (SSKR)’li hastalarda optik koherens tomografi (OKT) bulgu ve paternlerini saptamak. Gereç ve Yöntem: Kliniğimiz retina biriminde klinik bulgu ve fundus floresan anjiyografi ile tanı konularak takip edilen 44 SSKR hastasının 44 gözüne ait OKT bulguları geriye dönük olarak incelendi. Bulgular: Hastaların yaşları 20 ile 52 arasında değişmekte olup yaş ortalamaları 32.4 yıl idi. Hastaların 12’i (%24) kadın, 32’sı (%76) erkekti. OKT incelemelerinde 4 olguda (%9.09) sadece retina pigment epitel dekolmanı (RPED), 4 olguda (%9.09) makula içerisinde retina pigment epiteli (RPE) düzensizlikleri, 18 olguda (%40.09) seröz makula dekolmanı (SMD), 6 olguda (%13.63) SMD ile birlikte RPED, 10 olguda (%22.72) fırçamsı kenar paterni, 2 olguda (%4.54) çadır paterni ve 2 olguda (%4.54) kistoid makula ödemi ile birlikte SMD izlendi. Hiçbir gözde koroidal neovaskülarizasyo- na ait anjiyografi ve OKT bulgusu saptanmadı. Sonuç: SSKR’li hastalarda akut ve kronik evrelere ait birçok tanımlayıcı OKT bulgu ve paterni izlenebilmektedir. OKT hem hastalığın tanısında hem de tedaviye cevabın öngörülmesi ve değerlendirilmesinde faydalı bilgiler verebilir.
Keywords: Göz Hastalıkları; Radyoloji; Nükleer Tıp; Tıbbi Görüntüleme