AZ63-AA6063 MALZEME ÇİFTİNİN SÜRTÜNME KAYNAK YÖNTEMİ İLE BİRLEŞTİRİLEBİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI - KALLİ, REMZİ (Fırat Üniveristesi, 2018)
Bu çalışmada, AZ63 Magnezyum ve AA6063 Alüminyum malzeme çifti, farklı devir sayıları (1500-1600-1700 dv/dk), farklı sürtünme basıncı (20-30-40 MPa), farklı yığma basıncı (40-60-80 MPa), sabit sürtünme süresi (6 sn) ve sabit yığma süresinde (4 sn) sürekli tahrikli sürtünme kaynak tekniği ile birleştirilmiştir. Elde edilen kaynaklı bağlantılara çekme testi uygulandı. Mikrosertlik ölçümleri Vickers skalasında 50 gr'lık yük altında yapıldı. Kaynak sonrası üretim parametrelerinin birleşme bölgesinde meydana gelen mikro yapı değişiklikleri; Optik Mikroskop ve EDS analizleri ile incelendi. Kaynaklı bağlantıların Radyografik muayenesi yapıldı. Yapılan incelemeler sonrasında, AZ63 Magnezyum ve AA6063 Alüminyum alaşımlarını birleştirmede seçilen devir sayılarının (1500-1600-1700 dv/dk) genel olarak yetersiz kaldığı tespit edilmiştir.

In the study, the AZ63 magnesium and AA6063 aluminum material pair was joined via continuous drive friction welding technique at different rpm values (1500-1600-1700 rev/min), different friction pressure (20-30-40 MPa), different upsetting pressure (40-60-80 MPa), fixed friction time (6 sec) and fixed upsetting time (4 sec). Tensile test was applied to the welded joints obtained. Microhardness measurements were made in Vickers scale under a load of 50 g. Microstructure changes in the joint zone of post-welding production parameters were investigated by optical microscope and EDS analyses. Radiographic examination of welded joints was performed. After the examinations, it was shown that the rpm values selected to join AZ63 magnesium and AA6063 aluminum alloys (1500-1600-1700 rev/min) remained generally insufficient to join these two base materials.
Investigation of the weldability of AZ63-AA6063 material pair by friction welding method
Keywords: Metalurji Mühendisliği