Ramor 500 Çeliğinde Isıl İşlemin Mikroyapı, Mikrosertlik ve Abrasiv Aşınma Direncine Etkisinin Taguchi Metoduyla Değerlendirilmesi - Gür, Alı Kaya; Taşkaya, Semih; Ozay, Cetin (My University, 2019)
Ramor 500 zırh çeliği; 2-30 mm kalınlıklara sahip, 505-590 HV sertliklerde bulunan yüksek mukavemetli birbalistik koruma çeliği olarak sınıflandırılır. Aşınma, kayma yüzeyleri arasındaki mekanik etkinin etkisiyleyüzeyler üzerinde malzemenin deformasyonuna ve kaybına neden olan bir etkileşim işlemidir. Bu çalışmada,konstrüksiyon imalat sanayisinde kullanılan Ramor 500 çeliğinin ısıl işlem sonrası mikroyapı, mikrosertlik veabrasiv aşınma direncine etkisinin taguchi metoduyla değerlendirilmesi ve etkileri incelenmiştir. Bu amaçla Ramor500 çeliği 900oC sıcaklıkta tavlanmış ve 3 faklı ortamda soğutulmuştur. İnceleme sonucunda mikroyapı vemikrosertlik incelenmiştir. Ayrıca ısıl işlemsiz numunelerle kıyaslamak maksadıyla abrasiv aşınma testine tabitutulmuştur. Elde edilen veriler Taguchi metoduyla değerlendirilip Varyans analizleriyle seviye ve parametrelerinaşınmaya olan etkileri incelenmiştir. Yapılan ısıl işlemler sonrasında sertlik değerlerinde esas metalin altındakalınmıştır. Seçilen bütün parametrelerin aşınmaya etkisi olmuştur. Kütle kaybının kontrol faktörleri üzerindekietkisi countour plot renk dağılımı metoduyla gözlemlenmiştir.
Keywords: Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test; Metalürji Mühendisliği