DİYARBAKIR YÖRESİNDE DOĞAL OLARAK YETİŞEN MEYAN KÖKÜ (GLYCYRRHİZA GLABRA) BİTKİSİNDE BAZI ESER ELEMENTLERİN SPEKTROSKOPİK YÖNTEMLERLE TAYİNİ - DİRİCAN, SELVİ (Fırat Üniveristesi, 2016)
Bu çalışmanın amacı, Diyarbakır yöresinde doğal olarak yetişen meyan (Glycyrhiza glabra) bitkisinde bazı eser elementlerin (Cd, Pb, Ca, Mg, Cr, Mn, Ba, K, Na, Zn, Fe, Co, Mo, Se, P, Cu, Ni, V) spektroskopik yöntemler ile tayin edilmesidir. Çalışma Gaziantep (Oğuzeli-Yeşildere), Şanlıurfa (Birecik), Diyarbakır (Karacadağ) illerinden toplanan bitki örnekleri ile gerçekleştirilmiştir. Bitki örneklerindeki eser elementlerin tayini için İndüktif Eşleşmiş Plazma Optik Emisyon Spektrofotometresi (ICP-OES) ve İndüktif Eşleşmiş Plazma Optik Kütle Spektrofotometresi ICP-MS) kullanıldı. Ayrıca eser elementlerin tayini için kapalı ortamda mikrodalga ile çözünürleştirme yöntemi kullanıldı. Seçilen yörelerden toplanan meyan bitkisi örneklerinde en yüksek düzeyde tayin edilen element 50107.58 ± 22030.09 ppm ortalama ile Na, en düşük düzeyde tespit edilen eser element ise 0.04 ± 0.01 ppm ortalama ile Cd'dir. Çalışma alanından toplanan meyan bitkisinde Co, Mo, ve Se elementleri tespit edilememiştir. Elde edilen sonuçlar neticesinde Şanlıurfa ve Diyarbakır yöresinden toplanan meyan bitkisinde eser elementlerin düzeyleri, Gaziantep yöresine göre daha yüksek olduğu görülmüştür. Anahtar Kelimeler: Meyan, eser element, spektroskopi

The aim of this study is to determine some trace elements (Cd, Pb, Ca, Mg, Cr, Mn, Ba, K, Na, Zn, Fe, Co, Mo, Se, P, Cu, Ni, Va) in licorice (Glycyrhiza glabra) naturally occurring in Diyarbakır region with spectrophotometric methods. The study was carried with plant samples collected from, Gaziantep (Oğuzeli-Yeşildere), Şanlıurfa (Birecik) and Diyarbakır (Karacadağ) provinces during 2011-2012. Inductively Coupled Plasma Optical Emission Spectrometer and Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometer (ICP-OES and ICP-MS) were used for the determination of trace elements in plant samples. Also, solubilization with microwave in a closed cup was used for the trace elements determination. In this study, the trace element determined the highest level in the licorice plan samples collected in elected regions is Na element with 50107,58± 22030,09 ppm mean, the lowest level element is Cd with 0.04 ± 0.01 ppm average. Co, Mo and Se elements were not detected in licorice plant collected from the study area. As a result, it has seen that the trace element level of the licorice samples collected from Şanlıurfa and Diyarbakır region is higher than Gaziantep region. Key Words: Licorice, trace element, spectrophotometer
Determination of trace elements in licorice (glycyrrhiza glabra) naturally growing in diyarbakir region with spectroscopic methods
Keywords: Kimya