HARPUTLU EMÎNHAFIZZÂDE AHMED ARİFÎ BEY'İN HAYATI VE BESTELEMİŞ OLDUĞU ESERLERİN TÜR VE BİÇİM YÖNÜNDEN İNCELENMESİ - ÇÜMENDİR, EMRAH (Fırat Üniveristesi, 2015)
Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde hazırlanmış olan bu yüksek lisans tezinde Harputlu Eminhâfızzade Ahmed Arifî Bey'in hayatı, ailesi ve yakın çevresi, memuriyeti, edebi yönü, hattatlığı, mûsikîşinaslığı, sazendeliği, hanendeliği, besteciliği, eserleri ve bu eserlerin makamsal analizleri yer almaktadır. TRT, devlet koroları, üniversite kütüphaneleri ve özel arşivlerde yapılan araştırmalar sonucu Arifî Bey'in on iki adet bestesi tespit edilmiş, ancak bunlardan altısının notasına ulaşılmış, notasına ulaşılan eserlerin farklı kaynaklardan yazılmış nüshaları elde edilerek, bu eserlerin tür ve biçim yönünden incelemeleri yapılmıştır. Anahtar Kelimeler: Ahmed Arifî Bey, Bestekâr, Mutasarrıf, Türk Mûsikîsi, Makam, Usûl, Analiz.

İn this master's thesis prepared in Fırat Üniversity İnstitue of Social Sciences, İt is located the life, family, friendship, offical duty, literary thought, penmanship, music, musician, singing, composing, works and modal analysis of these works of Eminhafızzade Ahmed Arifi, were researched in TRT, state choir, university libraries and private archieves. As a result of these researches, twelve compositions of Ahmed Arifi have been identified, but six of them's written music were found. These works' written copies from different sources were found and studied in terms of genres and styles. Keyword: Ahmed Arifî Bey, Composer, Governer, Turkish Music, Tonality, Method, Analysis.
The life of Eminhafizzade aAhmed Arifî Bey from elaziğ and the investigation of the works he composed regarding type and format
Keywords: Müzik