ARİSTOTELES'İN METAFİZİĞİ İLE İBN RÜŞD METAFİZİĞİNİN KARŞILAŞTIRILMASI - TEKİN, SİBEL (Fırat Üniveristesi, 2018)
İbn Rüşd felsefesinin özgünlüğü problemi, birçok düşünür tarafından dile getirilmiş ve İbn Rüşd, Aristoteles'in taklitçisi olmak ve özgün bir felsefe ortaya koyamamakla itham edilmiştir. Tezimizin ana çıkış noktası, bu görüşün ne kadar doğru ne kadar yanlış olduğunu ortaya koymaktır. Bu çalışmamızda İbn Rüşd'ün metafizik anlayışı, Aristoteles'in metafiziği ile karşılaştırmalı olarak ele alınacaktır. Temel çıkış noktamız İbn Rüşd'tür. Ancak Aristoteles ile arasındaki etkileşimini ve bunun boyutunu incelemek noktasında ikisi arasında karşılaştırma yapılacaktır. Tezimize konu olan temel kitaplar; İbn Rüşd'ün "Telhisü ma Bade't-tabia", "Tefsirü ma Bade't-tabia" ve Aristoteles'in "Metafizik" adlı kitabıdır.

The problem of the authenticity of the ibn Rushd philosophy has been voiced by many thinkers and Ibn Rushd has been accused of being an imitator of Aristotelestle and unable to produce a specific philosophy. In this study, İbn Rushd's Metaphysical understanding will be compared with Aristotelestle's Metaphysics. Our basic exit point is İbn Rushd. However, it will be welcomed between the two exemine the interplay between Aristotelestle and this dimension. Books subject to our thesis: "Telhisu ma ba'de't-tabia", "Tefsiru ma ba'de't-tabia" and Aristotelestle's "Metaphysical book
Comporasion of Aristoteles metaphysics and averroes metaphysics
Keywords: Felsefe