ŞEMSİ'NİN CEVAHİRÜ`L-KELİMAT'I ÜZERİNE BİR DİL İNCELEMESİ - İNCE, YILMAZ (Fırat Üniveristesi, 1999)
YÜKSEK LİSANS TEZİ ŞEMSÎ'NİN CEVÂHİRÜ'L-KELÎMÂT'I ÜZERİNE BİR DİL İNCELEMESİ YILMAZ İNCE FIRAT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ANABİLİM DALI 1999, Sayfa VI-228 Bu çalışmada Şemsî' nin Cevâhirü'l-Kelimât adlı manzum sözlüğünün altı nüshasından yapılan tenkitli metin sonucu ortaya konan metin üzerinde bir dil incelemesi yapılmıştır. Çalışma bir giriş ve beş bölümden oluşmaktadır. İlk dört bölümde eserin sözvarlığı sözlükbilim, sözcükbilim, biçimbilim ve anlambilim açısından değerlendirilmiş ve beşinci bölümde de sözlük, alfabetik olarak düzenlenmiştir. Bu çalışmayla, kültür mirasımız olan bir eser, dilbilim açısından incelenerek eserin yazıldığı dönem (17. yy.)in dil özelliklerine ulaşılmaya çalışılmıştır. Anahtar Kelimeler: 17. yy., Şemsî, Cevâhirü'l-Kelimât, manzum lügat, sözvarlığı.
Master of arts degree thesis alinguistic study on Şemsi's Cevahirü`l-Kelimat
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı; Turkish Language and Literature