ÇALGAN DERESİ (ELAZIĞ) ZOOPLANKTON FAUNASI - BAYSAL, NESRİN (Fırat Üniveristesi, 2011)
Bu çalışmada, Çalgan Deresi'nin zooplankton faunası incelenmiştir. Örnekleme bölgesinde 3 istasyon belirlenmiş ve Temmuz 2010-Haziran 2011 tarihleri arasında aylık periyotlarla örnekleme yapılmıştır. Su kalite parametrelerinden sıcaklık, pH ve çözünmüş oksijen her bir istasyon için ayrı ayrı tayin edilmiş olup, istasyonlarda ölçülen en düşük ve en yüksek değerlerin sırasıyla 7,1-29,3OC, 7,9-8,6, 3,2-6,8 mg/L arasında değişim gösterdiği bulunmuştur. Zooplankton örnekleri 55 µm göz açıklığına sahip plankton ağı kullanılarak toplanmış ve %4'lük formaldehit içerisinde korunmuştur. Araştımada Rotifera şubesinden 9 familyaya ait 20 tür, Cladocera'dan 4 familyaya ait 6 tür, Copepoda'dan ise 1 familyaya ait 1 tür saptanmıştır. Bu türler: Brachionus angularis, Keratella cochlearis, Keratella quadrata, Notholca acuminata, Notholca squamula, Euchlanis dilatata, Trichotria tetractis, Colurella adriatica, Lepadella ovalis, Lepadella quadricarinata, Lecane luna, Lecane bulla, Lecane closterocerca, Lecane lunaris, Cephalodella gibba, Trichocerca capucina, Ascomorpha saltans, Synchaeta pectinata, Polyarthra dolichoptera, Asplanchna priodonta, Sida crystallina, Diaphonosoma lacustris, Daphnia cucullata, Bosmina longirostris, Chydorus sphaericus, Leptodora kindtii ve Cyclops vicinus'tur. Elde edilen biyolojik veriler tür çeşitliliği, birey sayıları, nisbi yoğunluk ve benzerlik indeksi açısından değerlendirildi.Anahtar Kelimeler: Rotifera, Copepoda, Cladocera, Çalgan Deresi

In this study, the zooplankton fauna of Çalgan Stream were investigated. Samplings were montly made from 3 different stations between July 2010 and June 2011. Temperature, pH and dissolved oxygen of water were determined in each station and the lowest and highest values were found as 7.1-29.30C, 7.9-8.6, and 3.2-6.8 mg/L respectively. Zooplankton samples were taken by means of 55 ?m mesh-sized Hydro-Bios plankton net and were preserved in 4% formaldehyde. In the study, 20 species belonging to 9 families within Rotifera, 6 species belonging to 4 families within Copepoda and 1 species belonging to 1 families within Copepoda were determined. These species are: Brachionus angularis, Keratella cochlearis, Keratella quadrata, Notholca acuminata, Notholca squamula, Euchlanis dilatata, Trichotria tetractis, Colurella adriatica, Lepadella ovalis, Lepadella quadricarinata, Lecane luna, Lecane bulla, Lecane closterocerca, Lecane lunaris, Cephalodella gibba, Trichocerca capucina, Ascomorpha saltans, Synchaeta pectinata, Polyarthra dolichoptera, Asplanchna priodonta, Sida crystallina, Diaphonosoma lacustris, Daphnia cucullata, Bosmina longirostris, Chydorus sphaericus, Leptodora kindtii ve Cyclops vicinus. The biological datas were evaluated as specıes richress, number of indiviuals, frequency of occurrence and similarity index.Key Words: Rotifera, Copepoda, Cladocera, Çalgan Stream
Zooplankton fauna of Çalgan stream
Keywords: Su Ürünleri