ERKEN ÇOCUKLUKTA MATEMATİK EĞİTİMİ İÇİN GERÇEKÇİ MATEMATİK EĞİTİMİ ETKİNLİKLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ - YÖŞ, SONGÜL (Fırat Üniveristesi, 2024)
Bu araştırmada erken çocukluk dönemi matematik öğretiminde çocukların sayma becerisini desteklemek üzere tasarlanan Gerçekçi Matematik Eğitimi (GME) etkinliklerinin bileşenlerinin belirlenmesi, belirlenen bileşenler çerçevesinde GME etkinliklerinin geliştirilmesi ve bu etkinliklerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmada tasarım tabanlı araştırma yöntemi türlerinden biri olan Hannafin-Peck tasarım modeli kullanılmıştır. Bu araştırma Hannafin-Peck tasarım modeli doğrultusunda üç aşamalı bir süreçten oluşmaktadır. İlk aşama olan ihtiyaç analizi aşamasında erken çocukluk döneminde GME'ye yönelik literatür taraması yapılmıştır. Ayrıca, genelde matematik öğretimine özelde ise GME etkinliklerine ilişkin bakış açılarını incelemek, GME etkinlikleri tasarlanırken dikkat edilmesi gereken hususlar ve etkinliklerin bileşenlerini belirlemek için beş okul öncesi öğretmeni ile odak grup görüşmesi yapılmıştır. İkinci aşamada ise ihtiyaç analizi aşamasında elde edilen veriler doğrultusunda GME etkinliklerine ait bileşenler, malzeme listesi ve bağlamlara karar verilmiştir. Son aşama ise geliştirme ve uygulama aşamasıdır. Bu aşamada karar verilen bileşenler, malzemeler ve bağlamlar doğrultusunda araştırmacı tarafından senaryolar yazılmış ve okul öncesi eğitime devam eden on sekiz çocuğa (60-72 aylık) uygulanmıştır. Tüm aşamalar kapsamlı değerlendirme ve revizyon içermektedir. Bu çalışmada Hannafin-Peck tasarım modelinin aşamaları ayrıntılı bir şekilde açıklanmış ve en sonda GME etkinlikleri uygulayıcılarına ve ileride yapılacak araştırmalara yönelik önerilerde bulunulmuştur.

This study aimed to determine the components of Realistic Mathematics Education (RTE) activities designed to support children's counting skills in early childhood mathematics education, to develop RME activities based on the determined components, and to evaluate these activities. The Hannafin-Peck design model, one of the design-based research methods, was used in the study. This study consists of a three-stage process in line with the Hannafin-Peck design model. In the first stage, the needs analysis stage, a literature review was conducted on RME in early childhood. In addition, a focus group interview was conducted with five preschool teachers to examine their perspectives on mathematics education in general and RME activities in particular, to determine the issues to be considered when designing RME activities and the components of the activities. In the second stage, in line with the data obtained in the needs analysis stage, the components, materials, and contexts of the RME activities were decided. The last stage was the development and implementation stage. In this stage, scenarios were written by the researcher in line with the components, materials, and contexts decided on and applied to eighteen 60-72 months old children. All stages included comprehensive evaluation and revision. In this study, the stages of the Hannafin-Peck design model are explained in detail and finally, suggestions for the practitioners and researchers are discussed.
Development and evaluation of realistic mathematics education activities for early childhood mathematics education
Keywords: Eğitim ve Öğretim