İNEKLERDE TOHUMLAMA İLE BİRLİKTE HCG (HUMAN CHORİONİC GONADOTROPİN) UYGULAMASININ KAN PROGESTERON DÜZEYİNE VE GEBE KALMA ORANLARINA ETKİSİ - ÇETİN, HAYRETTİN (Fırat Üniveristesi, 1996)
Bu çalışmada, östrüs günü tohumlamayı takiben kas içi olarak Human Chorionic Gonadotropin (HCG)'in verilmesinin östrüs siklusu süresine, kan serumu progesteron değerlerine ve gebe kalma üzerine olan etkilerini araştırma amaçlanmıştır. Bu maksatla 18'i montafon ve 2'si Holştein 20 adet inek materyal olarak kullanıldı. Östrüsleri sinkronize etmek, için bütün hayvanlara, 11 gün ara ile, 25 mg Prostaglandin F 2 a (Dinoprost), kas içi enjekte edildi. Östrüs gösteren hayvanlardan haftada 3 gün kan örnekleri toplandı. Hayvanlar, sinkronize östrüs sonrası ilk östrüste tohumlandı ve 2 gruba ayrıldı. Birinci gruba tohumlama takiben 1500 IU HCG (uygulama grubu), 2. gruba 2 cc İzotonik NaCl (kontrol grubu) kas içi olarak enjekte edildi. Uygulamalar sonrası muhtemel östrüse kadar (21-22. gün), haftada 3 gün kan örnekleri toplamaya devam edildi. 3000 devirli soğutmalı santrifüjde +4 °C'de serumlar çıkarıldı ve daha sonra işlenmek üzere -20°C*de derin dondurucuda depolandı. Kan serumu progesteron değerleri double RIA ile tayin edildi. Tohumlama öncesi ve sonrası siklus progesteron değerlerinin istatistiki karşılaştırmasında, her iki grupta istatistiki bir farkın olmadığı, fakat ortalama progesteron değerleri arasında pozitif bir ilişkinin olduğu tespit edildi. Yine siklus süreleri arasında da fark yoktu. Hayvanların gebelikleri, tohumlama sonrası yaklaşık 2. ayda, rektal muayene ile tespit edildi. Her iki grupta 5 'er hayvan gebe kalırken, 5'er hayvan gebe kalmadı. Sonuç olarak, östrüs günü, tohumlamayı takiben yapılan HCG uygulamasının, östrüs siklus süresine, serum progesteron miktarına ve gebelik oranlarına etkisi olmadı. Bu sebeple, östrüs günü yapılan 1500 IU HCG uygulamasının, erken embriyonik ölümlerin tedavisinde bir alternatif olarak değerlendirilemeyeceği ve ilk tohumlamada gebelik oranlarını arttırmak için tavsiye edilemeyeceği sonucuna varıldı.

The aim of this study was to investigate the influence of Human Chorionic Gonadotropin (HCG) administration on the lenght of oestrus cycle, the levels of serum progesterone and pregnancy rate in cows. HCG was administered intramuscularly at the time of insemination. For this purpose, 18 Swiss Brown and 2 Holstein cows were included in the study. Oestrus of the animals were synchronized by Prostaglandin F2 alpha (Dinoprost) administration. Blood samples from animals were collected 3 days for each week. Following synchronization, at the first oestrus, cows were inseminated and divided into 2 groups. The first group cows received 1500 IU HCG (treated group) and the second group received 2 cc saline (control group). Following this treatment, blood samples were collected as indicated earlier. Serum from blood samples obtained. Serum was seperated by centrifugation at 3000 rpm for 20 min at +4 °C and stored at -20 °C until it was assayed. Serum progesterone concentrations were determined by double Radioimmunassay (RIA). Compered to control animals, progesterone concentrations of animals after HCG administration did not differ statistically. Also no significant difference was observed in the lenght of oestrus cycle between treated and control animals. Pregnancy status of the animals were determined at the end of 2nd month following inseminationwith rectal examination. Accordingly 5 animals in each group were pregnant. In conclusion, HCG administration did not influence the lenght of oestrus cycle, the concentration of serum progesterone and the pregnancy rates in cows. Acordingly to our results, HCG administration on the day of insemination does not have any effect on early embrionic deaths or on pregnancy rates. Thus, administration of HCG, to prevent early embrionic deaths, and to increase pregnancy rates should be reconsidered by the clinicians.
Effect of HCG (Human Chorionic Gonadotropin) administration at the time of insemination on blood progesterone levels and pregnancy rates in the cows
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Veteriner Hekimliği; Veterinary Medicine