FLAUBERT’İN “SAF BİR KALP” ADLI HİKAYESİNDE ELEŞTİRİ VE DRAMATİK İRONİ - Aydın, Abdulhalim (My University, 2019)
Realist bir yazar olarak Flaubert içinde yaşadığı toplumun gerçeklerini olanca gerçekliğiyle verirkenyanlışlık ve çarpıklıklarını da gözler önüne sermekten geri kalmaz. “Saf Bir Kalp” adlı hikayesinde yazar,cahil, saf ve yardımsever bir hizmetçi kız olan Félicité’nin hayat hikayesini ele almış. Yaşadığı bir dizi dramatikolaylara rağmen bir türlü yazarın beklediği değişim ve uyanışı gerçekleştirememesi Flaubert tarafındandramatik ironiyle eleştirilmesine yol açar. Yazarın bu yöntemi seçmesi Félicité’nin kişiliğini besleyen “saf veiyiliksever” yanının okurda bir “acıma” duygusu vermesinden kaynaklanıyor. Ancak yazar sadece bu hizmetçikızı değil, aynı zamanda 19. yüzyıl burjuva toplumunun da çarpıklıklarını, yanlışlıklarını ve kokuşmuşluğunu(corruption) da eleştirir. Bu bağlamda, hikayede hizmetçi kız ile efendisi Mme Aubain arasında başlangıçtakidenge, hikayenin sonunda Félicité’nin lehine bir hal alır. Félicité artık bir azize konumuna yükselmişken, MmeAubain sevdikleri ve etrafındaki insanlar tarafından bile çoktan unutulmuştur.
Keywords: Tarih; Edebiyat; Edebi Teori ve Eleştiri